Hlavní obsah

Soukup odstřílel stíhačku čistě, na lepší než osmé místo to nestačilo

Ťumen
Aktualizováno

Bez jediné chyby odjel stíhací závod na ME biatlonistů v Rusku Jaroslav Soukup, což mu pomohlo k posunu na osmé místo v cíli a hodně přiblížilo i nominaci na mistrovství světa. Bohužel běžecky na tom nebyl v sobotu tak, aby mohl myslet na ještě výraznější výsledek.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Český biatlonista Jaroslav Soukup na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

„Necítil jsem se na trati zrovna dobře, tak jsem si říkal, že to musím zkusit urvat střelecky," přiznával Soukup. „S nulovou střelbou při startu ze čtrnáctého místa by měl ve stíhačce být asi ještě lepší, jenže Jarda se mi zdál běžecky dost sevřený," řekl na Soukupovu adresu trenér mužů Aleš Ligaun. Všech 20 ran do terče při stíhacím závodě poslal z jeho svěřenců i Matěj Krupčík, který se tím zlepšil o dvacet míst.

Dopředu se chtěl tlačit ze 17. místa na startu také Adam Václavík, jenže z deseti ran vleže hned pět minul a tím úplně ztratil šanci na dobrý výsledek. „Nezareagoval tam správně na vítr, který se změnil proti nástřelu dost výrazně," tvrdil Ligaun.

V čele stíhačky se od začátku usadil ruský tandem Garaničev, Babikov. Závod se dojížděl na Sibiři už za tmy a teprve pod umělým osvětlením při závěrečné stojce udělali oba Rusové v čele své jediné chyby, a tak to byl mezi nimi souboj až do posledních metrů. Nakonec ve finiši trochu nečekaně urval zlato Babikov, o desetinu sekundy před zkušenějším krajanem. Na třetí místo se nakonec prosadil Němec Graf, který tak po předchozích dvou čtvrtých místech konečně dosáhl na medaili.

Tomešová si stojkami odstřelila medaili

V polovině ženské stíhačky mohla Barbora Tomešová reálně myslet na medaili, když obě střelby vleže zvládla čistě a posunula se z osmé až na třetí příčku. Jenže při položkách vstoje se dopustila celkem čtyř chyb a bylo z toho v cíli až 11. místo. „Opravdu mě mrzí, že se nechala strhnout atmosférou. Vždycky minimálně jedna rána z těch dvou mimo na stojkách byla zbytečná," říkal trenér Marián Málek.

Další české reprezentantky doplatily na hodně špatnou střelbu, takže žádný velký posun dopředu se nekonal. „Děsná škoda, že další holky vstoje lépe necvakaly v reakci na proměnlivý vítr, je za tím asi i jejich nezkušenost," tvrdil trenér Marián Málek.

Ve sprintu nejlepší sestry Horchlerovy hned po první položce musely na trestná kola. Příležitosti tak využila Běloruska Skardinová, která sice při závěrečné střelbě dvakrát chybovala, ale nakonec uhájila sedmivteřinový zlatý náskok před Karolin, mladší z německých sourozenců. Nejlepším běžeckým časem dnem se k bronzu probila z 16. pozice na startu Norka Tandrevoldová.

Do nedělních závodů s hromadným startem se z české reprezentace kvalifikovali Soukup a u žen Tomešová s Jislovou, mezi nimiž půjde tak trochu i o nominační souboj na MS, které začíná už 3. března na Holmenkollenu

ME v biatlonu v Ťumeni
Stíhací závod žen na 10 km:
1. Skardinová (Běl.) 30:01,7 (2)
2. K. Horchlerová (Něm.) +7,4 (2)
3. Tandrevoldová (Nor.) +14,1 (3)
4. Zagorujková (Rus.) +14,4 (3)
5. Fialková (SR) +30,1 (3)
...11. Tomešová (ČR) +1:16,8 (4)
27. Jislová (ČR) +3:10,9 (6)
39. Landová (ČR) +4:33,3 (5)
51. Horká (ČR) +6:29,0 (9)
Stíhací závod mužů na 12,5 km:
1. Babikov (Rus.) 30:01,5 (1)
2. Garaničev (Rus.) +0,1 (1)
3. Graf (Něm.) +46,0 (2)
4. Chistiansen (Nor.) +1:00,4 (0)
5. Paščenko (Rus.) +1:09,9 (2)
...8. Soukup (ČR) +1:31,3 (0)
23. M. Krupčík (ČR) +2:53,1 (0)
27. Kristejn (ČR) +3:10,5 (3)
44. Václavík (ČR) +3:55,7 (7)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články