Hlavní obsah

Jislová téměř sahala po medaili, nakonec skončila v masáku šestá. Má ale blízko na MS

Česko si v neděli připsalo nejlepší umístění na biatlonovém ME, když Jessica Jislová skončila v ruské Ťumeni šestá při závodě na 12,5 km s hromadným startem. K závěrečné střelbě přitom přijela druhá a zdálo se, že sahá po medaili, jenže v těžkých podmínkách ji dvě chyby odsunuly mimo stupně vítězů.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Česká reprezentantka Jessica Jislová.

Článek

„Byl to od Jessiky jasný útok na medaili, který se nezdařil. Nechci ale mluvit o zklamání, vždyť máme dvě holky v desítce. Pokud bych se na to měl podívat optikou posledního nominačního místa na mistrovství světa, tak jsou tam dva různé podhledy. Na pozici případné náhradnice do štafety se mi zdá Jislová jako vhodnější, pro případný individuální start bych asi doporučil Tomešovou, ale závěrečné slovo budou mít trenéři Rybář a Vítek," uvedl trenér žen Marian Málek.

Vzhledem k tomu, že na MS se pevně počítá s nasazením kvarteta Puskarčíková, Soukalová, Charvátová, Vítková, bude rolí páté ženy právě asi náhradnice. Navíc Jislová jako mladší se může jevit i perspektivnější.

Jislová předvedla bezchybnou úvodní střelbu a střelnici opouštěla čtvrtá, i když si hodně hlídala každou ránu. S nulou zvládlo první ležku pouze devět závodnic. Tomešová musela na jedno trestné kolo a figurovala na 16. místě, ale dobrým během se tlačila zase dopředu.

V Ťumeni během závodu začalo chumelit, což ovlivňovalo i směr větru. Po druhé zastávce na střelnici zůstaly stoprocentní jen Němka Knollová, Švédka Öbergová, Ruska Jakušovová a Jislová. Krajanku s čistou střelbou při druhé položce navíc napodobila Tomešová, což pro ni znamenalo posun na 7. místo se ztrátou jen čtrnácti vteřin na vedoucí kvarteto.

Do čelní skupiny se brzy dotáhla znovu skvěle běžící držitelka bronzu ze stíhačky, teprve 19letá Norka Tandrevoldová. Ke střelbě vstoje tak dorazilo najednou pět žen, které ale v silném větru hodně chybovaly. Jislová ale naštěstí jen jednou.

Do vedení se sice nulou dostala zezadu útočící Němka Kummerová, osmnáct vteřin za ní pak jela Jislová, kterou se ale snažily pronásledovat Tandrevoldová s Knollovou. Tomešová si musela po stojce dát 300 metrů navíc, přesto zůstávala v první desítce.

Jislová při závěrečné stojce bohužel nechytila správný rytmus, dvakrát minula terč, což jí vzalo slibnou medailovou šanci. Po trestných kolech se vrátila na trať sedmá, těsně před krajankou Tomešovou, které ke konci už docházely síly. Jislová se na posledním kilometru posunula na šestou příčku, Tomešová byla v cíli devátá. Kummerová se v čele udržela, čistá závěrečná položka pomohla ke stříbru Slovence Fialkové.

ME v biatlonu v Ťumeni:
12,5 km s hromadným startem žen
1. Kummerová (Něm.) 36:05,1 (2)
2. Fialková (SR) +8,0 (3)
3. Tandrevoldová (Nor.) +11,3 (4)
4. Jakušovová (Rus.) +11,8 (3)
5. Zagorujková (Rus.) +12,8 (3)
6. Jislová (ČR) +46,1 (3)
... 9. Tomešová (ČR) +54,1 (4)
Výsledky nedělního závodu s hromadným startem mužů zde.

Reklama