Hlavní obsah

Jak na Koukalovou a spol.? I za pět tisíc, postel ale už jen náhodou. Přijďte včas, vyzývají pořadatelé

Nové Město na Moravě

Přimrzlo, krajinu kolem Nového Města na Moravě nazdobila jen místy jinovatka, pro očekávané biatlonové bitvy je ovšem sněhu více než dost. Děla s pauzami vychrlila od první poloviny listopadu tuny bílé hmoty. Ta z minulé sezóny ze zásobníku ani nebude třeba. A už ani oteplení plánované bitvy ve Vysočina Aréně nemůže zničit. Zvláště když se ani s nějakým výrazným vzestupem teplot nepočítá. Spíše ještě přituhne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Start závodu smíšených štafet v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Pozvánka českých závodníků na SP do Nového Města na Moravě

Je tu velký biatlonový týden. Lze očekávat žhavou atmosféru při závodech s Gabrielou Koukalovou a dalšími esy. Snad bez organizačních trablů, čekání v kolonách či frontách. Světový pohár startuje ve čtvrtek v 17:30 sprintem mužů.

Program v Novém Městě na Moravě:
čtvrtek.
17:30 sprint muži
pátek
17:30 sprint ženy
sobota
15:00 stíhací závod muži
17:30 stíhací závod ženy
neděle
11:45 hromadný závod muži
14.15 hromadný závod ženy

"Máme hodně zkušeností z minulých akcí, logisticky nejnáročnější byl světový šampionát v roce 2013," poznamenal pro ČTK starosta města Michal Šmarda (ČSSD).

Zadarmo i pořádně draze

S biatlonem přišla do novoměstského areálu jiná dimenze. V minulém desetiletí zažil podobný nájezd fandů v době běžecké slávy Kateřiny Neumannové či Lukáše Bauera. Tehdy ještě bez monumentálních tribun, které teď lemují stadión... A kdeže jsou pionýrské doby prvních novoměstských (lyžařských) závodů SP v osmdesátých letech...

Třeba o takovém předprodeji vstupenek tehdy nebyla řeč. Teď? Fanoušci tisíce lístků zakoupili s notným předstihem, ale ač do světa opakovaně letěly zvěsti, že je vyprodáno, stále se lze na závody dostat. Na ty čtvrteční a páteční ještě celkem lacino - od 150 korun. Na ty víkendové je to horší. Když už nic jiného, byly ještě v úterý dopoledne v nabídce Ticketstreamu vstupenky top kategorie za 5000 korun. S ohledem na umístění areálu je ovšem možné najít úseky, na které bude vidět i bez placení. Ale žádný luxus.

V areálu se čeká opakovaně návštěva více než 30 000 lidí.

Ubytování? Hotely, penziony a další zařízení v okolí Nového Města už volné postele v době konání SP delší dobu nemají. "Náhodně se mohou místa objevit, pokud někdo na poslední chvíli ubytování odřekne," řekla pro ČTK Sylva Tesařová z novoměstského turistického informačního centra, kde případní zájemci mohou dostat další informace.

Lidé, kteří se rozhodli přijet na biatlon na poslední chvíli, mohou podle Tesařové najít ubytování jen v místech vzdálených až několik desítek kilometrů. V Jihlavě a ještě lépe v Brně. Měsíce dopředu byla blokována místa třeba i v hotelu Horník, kde bydlí i členové většiny reprezentačních týmů.

Mráz vylepší parkování

Příjezd, odjezd? Nastanou masové přesuny fandů. Mráz zřejmě zpevní polní parkovací plochy v blízkosti areálu, což výrazně ulehčí situaci. Připravena je kyvadlová doprava ze Žďáru nad Sázavou. Do Nového Města lze jet i vlakem. Večerní termíny závodů ovšem nenahrávají možnostem pohodového návratu do vzdálenějších destinací ještě tentýž den. Provoz ČD končí příliš brzy. Na Brno směřuje poslední linka krátce po dvacáté hodině. Na Prahu o hodinu dříve (s přestupem ve Žďáru nad Sázavou).

Řidiči musejí počítat s omezením silničního provozu. Posílené policejní hlídky zahájí činnost ve středu. Dopravní opatření začnou platit ve čtvrtek ráno. Uzavřen bude úsek silnice I/19 mezi odbočkou na Vlachovice a kruhovým objezdem na okraji Nového Města, stejně jako Vlachovická ulice, která bude sloužit jen chodcům mířícím z parkovišť do areálu Vysočina Arény. Na silnici mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem bude platit zákaz vjezdu pro nákladní automobily. Budou vyznačeny objízdné trasy, parkování bude možné jen na vyhrazených parkovištích.

V sobotu od půlnoci do 13:00 bude platit jednosměrný provoz na Vratislavově náměstí, průjezd bude možný od Palackého náměstí směrem ke Školní ulici. Od 13:00 do nedělních 06:00 bude celé náměstí pro dopravu uzavřeno, v plánu bude doprovodný program SP. Dopravu omezí i v několika dalších ulicích v centru města.

A co takhle možnost kombinovat návštěvu závodu s lyžovačkou v proslulém ráji běžkařů-turistů? V tuto chvíli ne. Nadílka z minulých dní nedočkavce navnadila, mohli se i svézt, ale obleva přírodní sníh zničila. Na umělý do dějiště závodu samozřejmě v tuto dobu veřejnost nemůže. K dispozici je sjezdovka se 60 centimetry sněhu, ale v soutěžní dny je zavřená.

Český tým včera večer dorazil do "svého" penzionu Vrchovina na okraji Nového Města. Ve Vysočina Aréně se po zdržení příprav tratí kvůli oteplení trénuje podle plánu od úterního odpoledne.

Startovat budou závodníci z 32 zemí. Na programu biatlonové show jsou sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem. Druhou významnou akcí sezóny v Novém Městě bude od 2. do 5. února juniorské mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: