Hlavní obsah

Před Tomešovou zjihl i Fourcade. Některé historky radši češu, směje se komentátorka

Nové Město na Moravě

Před necelými čtyřmi lety vezla v Novém Městě na Moravě do cíle štafetu českých biatlonistek, na jejímž druhém úseku běžela Gabriela Koukalová (tehdy ještě Soukalová). Dnes Barbora Tomešová její úspěchy sleduje z úplně jiné pozice, od nové sezóny působí na pozici komentátorky české verze Eurosportu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Barbora Tomešová ještě jako biatlonistka.

Článek
Fotogalerie

O rozhovory s největší biatlonovou hvězdou současnosti Martinem Fourcadem byl v Novém Městě na Moravě velký zájem. Francouz se v novinářské mixzóně ochotně snažil vyhovět, ale pak už většinou spěchal do týmového hotelu. Když ale uviděl Tomešovou, udělal výjimku.

„Zastavil se i po dopingové zkoušce, říkal: Ty teď děláš pro Eurosport? A asi dvě minuty si se mnou povídal, byl moc příjemný. I Johannes Bö přišel dvakrát na rozhovor. Z toho mám radost, že pozitivně reagují i zahraniční závodníci,“ přiznává Tomešová, která se ve Světovém poháru objevovala od roku 2008 a jejím nejlepším individuálním výsledkem bylo 19. místo.

Konec oplakala

Po posledním závodě minulé sezóny zašla za trenérem žen Zdeňkem Vítkem a ohlásila, že by v 29 letech chtěla s biatlonem skončit. „Přemlouval mě, ať si to rozmyslím, já brečela jako želva. Ale už jsem byla rozhodnutá,“ vysvětluje. „Za poslední roky jsem byla víc nemocná než zdravá, brala jsem to jako signál od těla, že je čas skončit,“ říká Tomešová.

Nabídka z Eurosportu jí umožnila u biatlonu zůstat. „Dostala jsem se zpátky do svého živlu,“ pochvaluje si. „První přenos byl náročný, při smíšené štafetě jsem si najednou nebyla schopná vybavit pravidla závodu. Ale pak už to bylo mnohem lepší,“ popisuje.

Teď už jen selektuje, které příhody ze zákulisí do přenosu pustit, a které raději ne. „Občas mě něco napadne, tak se pousměju a historku nějak učešu,“ přiznává. A pozitivní ohlasy sbírá i z českého tábora. „Michal Šlesingr mi řekl: Mluvíš celkem smysluplně. To jsem vzala jako kompliment,“ směje se Tomešová.

Reklama