Hlavní obsah

Českou hvězdičku čeká boj o další medaile. Biatlonová aréna na Vysočině znovu ožívá

Praha

Řadí se mezi největší české biatlonové naděje. V devatenácti letech vyhrála závod v IBU Cupu. Bodovala i ve Světovém poháru. Nyní ale na Markétu Davidovou čeká jiná výzva. Od čtvrtka do neděle bude v Novém Městě na Moravě na otevřeném mistrovství Evropy juniorů usilovat o medaile. „Snad tu budu střílet lépe než v prosinci,“ přemítá čerstvě dvacetiletá závodnice v rozhovoru pro biatlon.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová během sprintu žen ve Vysočina Areně.

Článek

Právě během posledního měsíce loňského roku se dočkala premiéry po boku Koukalové či Vítkové ve Světovém poháru. V prvním startu mezi nejlepšími udělala ve sprintu tři chyby a skončila ve Vysočina Areně na chvostu sedmé desítky (69.).

Mnohem lépe než v Novém Městě se jí vedlo v německém Ruhpoldingu, kde obsadila taktéž ve sprintu 28. místo a připsala si první body. Po nepříliš povedené stíhačce, při které klesla o dvacet příček, byla stažena zpátky do B týmu. Nicméně i přesto se její jméno skloňuje s účastí na seniorském MS, které se bude konat od 9. do 19. února v rakouském Hochfilzenu. Mohla by být čtvrtou do party ve štafetě...

„Zcela upřímně, já nepočítám s tím, že tam pojedu. Domnívám se, že mám ještě dost času. Navíc bych byla pod obrovským tlakem, což je v mém věku zbytečný. A taky by mi to narušilo přípravu na juniorské mistrovství světa na Slovensku, " říká otevřeně. U našich východních sousedů bude na konci února (22. - 28.) obhajovat bronzovou medaili z loňského vytrvalostního závodu.

V nejbližších dnech poměří svou formu na mistrovství Evropy juniorů. Další biatlonový svátek na Vysočině... „Těším se, ale zároveň si uvědomuji, že na mě nečeká nic jednoduchého. Vím, že mám letos dobré výsledky, což je pro mě lepší, protože nejsem před závody tolik nervózní," konstatovala Davidová.

Žádné obrovské davy fandů tentokrát do hledišti nedorazí, ale úplně prázdno také rozhodně nebude. A Davidová bude mít v komornější atmosféře i své speciální příznivce. „Určitě tu budou rodiče. Je to rozdíl závodit před desítkami tisíc lidí a pak v domácím prostředí před rodiči. Obojí však má svoje kouzlo i napětí."

Program otevřeného mistrovství Evropy juniorů v Novém Městě na Moravě:
Čtvrtek 2. 2.
10:00 hodin – vytrvalostní závod juniorek na 12,5 km
13:30 hodin – vytrvalostní závod juniorů na 15 km
Sobota 4. 2.
10:00 – sprint juniorek na 7,5 km
13:00 – sprint juniorů na 10 km
Neděle 5.2.
10:00 – stíhací závod juniorek na 10 km
13:00 – stíhací závod juniorů na 12,5 km

Reklama

Související témata: