Hlavní obsah

Královna Koukalová slaví zlato na mistrovství světa!

Je světovou šampiónkou. Úžasný výkon se zlatou tečkou předvedla česká biatlonistka Gabriela Koukalová při závodě na 7,5 km na MS v rakouském Hochfilzenu. Výborně běžela a skvostně střílela, čímž dosáhla nejlepšího výsledku kariéry.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Zlato je doma. Gabriela Koukalová vyhrála sprint na 7,5 kilometru na mistrovství světa v Hochfilzenu.

Článek
Fotogalerie

Světový titul už Koukalová slavila v roce 2015 na šampionátu v Kontiolahti se smíšenou štafetou. Loni ovládla Světový pohár. Individuální zlato z mistrovství světa jí ale ve sbírce scházelo. Od pátečního odpoledne ho má. Stala se po Kateřině Holubcové (2003) a Romanu Dostálovi (2005) třetím biatlonistou z Česka, který získal zlato v individuálním závodě na MS.

„Pořád přemýšlím, jak bych Gábinu pochválil, ale všechny superlativy se mi zdají málo. Zvládla závod naprosto úžasně," říkal pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek. Koukalová odstartovala s číslem 96 jako poslední z favoritek a měla dobrý přehled o tom, jak si vedly soupeřky. „Jak se trať dostávala do stínu, tak sníh zrychloval a to mně určitě pomohlo," připustila Koukalová v televizním rozhovoru.

Únava se rozplynula

Brzy bylo jasné, že svádí na dálku souboj o zlato s rovněž čistě střílející Němkou Laurou Dahlmeierovou, nakonec měla česká hvězda v cíli čtyři vteřiny k dobru. „Před startem jsem byla docela negativní, ale na trati se únava rozplynula. Nevěřila bych, že mi takhle krásně vyjde střelba, ale moc jsem nad ní nepřemýšlela. Dvakrát jsem na střelnici přilétla a krásně zafungovala automatika. Na posledním kilometru jsem pak každým krokem myslela na lidi, co mě hnali dopředu. Nebyla jsem v tom sama a to je moc fajn," vyprávěla Koukalová.

Jejím velkým rivalkám už střelba vleže vůbec nesvědčila. Jeden terč minula jako první vyrážející na trať Dorinová-Habertová, dokonce dvě chyby udělaly Finka Mäkäräinenová i Italka Wiererová. Na stupně vítězů byla nakonec nutná čistá střelba. Bronz bere Francouzka Chevalierová, která si tak dala perfektní dárek k nedělním 24. narozeninám.

Vítková se propadla

Z dalších českých reprezentantek Eva Puskarčíková nezvládla položku vleže, po níž musela na dvě trestná kola, ale pak už byl její výkon velmi dobrý. Vstoje pálila čistě a nakonec z toho bylo 17. místo v cíli.

Lucie Charvátová rozběhla závod běžecky poměrně slušně. První ranou vleže kalibrem minula terč, ale potom už střílela přesně. Vstoje zaváhala při posledním výstřelu a musela si tak přidat dalších 150 metrů, čímž mohla zapomenout na umístění v první dvacítce.

Veronika Vítková měla před první zastávkou na střelnici nejrychlejší čas, jenže dvakrát minula terč a už 300 metrů navíc ji srazilo z předních příček. Ještě hůř pak dopadla při položce vstoje. „Super to rozběhla, jenže chytila celkem pět trestných kol a úplně se výkonem zřítila, takže nebude startovat ani ve stíhačce," litoval šéftrenér Ondřej Rybář.

Mistrovství světa v biatlonu – Hochfilzen
Ženy – 7,5 km
1. Koukalová (ČR) 19:12,6 (0)
2. Dahlmeierová (Německo) +4,0 (0)
3. Chevalierová (Francie) +25,1 (0)
4. Vitozziová (Itálie) +25,3 (0)
5. Sanfilippová (Itálie) +31,9 (0)
6. Hinzová (Německo) +37,9 (0)
7. Dorinová-Habertová (Francie) +42,8 (1)
8. Kuzminová (SR) +40,0 (1)
----------
17. Puskarčíková (ČR) +1:09,3 (2)
32. Charvátová (ČR) +1:29,8 (2)
68. Vítková (ČR) +2:28,9 (5)
Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová 723
2. Koukalová 712
3. Mäkäräinenová (Fin.) 666
4. Dorinová Habertová 636
5. Wiererová (It.) 486
6. Chevalierová 441
...8. Puskarčíková 427
22. Vítková 249
48. Charvátová 70
79. Davidová (ČR) 13

Reklama