Hlavní obsah

Jsi prase! řval ruský komentátor na Fourcada. Už ho nerespektuji, přidal se Šipulin

Vztahy mezi hvězdným biatlonistou Martinem Fourcadem a ruským týmem jsou na bodu mrazu. „Martine, jsi prase!“ křičel do mikrofonu při slavnostním ceremoniálu po úvodním závodu na světovém šampionátu v rakouském Hochfilzenu v přímém přenosu ruský komentátor Dmitrij Guberněv, sociální sítě aktuálního lídra Světového poháru vzápětí zavalila vlna urážek. Co se přihodilo?

Foto: Profimedia.cz

Francouz Martin Fourcade (vlevo) jen nevěřícně sleduje, jak mu Rusové Alexandr Loginov a Anton Šipulin (vpravo) nepodali při slavnostním ceremoniálu ruku.

Článek

Francouzská hvězda, která velmi aktivně vystupuje proti užívání zakázaných látek, při čtvrtečním závodu smíšených štafet atakovala při třetí předávce Alexandra Loginova, jenž se nedávno vrátil po dvouletém trestu za doping. Rusové pak Fourcadovi na stupních vítězů nepodali ruku, ten pak v reakci na to nejprve se zdviženýma rukama ironicky tleskal a vzápětí pódium na moment opustil. Komentátor ruské televize byl v té chvíli zlostí bez sebe.

„Je to snad nová studená válka?," dostal později Fourcade dotaz na tiskové konferenci, při které seděli druzí Francouzi za jedním stolem s třetími Rusy. „Ta byla mezi Američany a Ruskem," reagoval suverén současného biatlonu.

Fourcade vystupuje velmi aktivně v boji proti užívání zakázaných látek a tlačí na biatlonovou unii IBU, aby byla v tomto směru důslednější. Především jasně vystoupil proti Rusům, kterým byl nedávno prokázán státem organizovaný doping. Navíc se vrátil k závodům Loginov, který neprošel v listopadu 2013 na Světovém poháru v Östersundu testem na EPO a odpykal si dvouletý trest.

Rusové žádali IBU, aby zastavila Fourcadovi činnost

Loginov koncem ledna slavil 25. narozeniny a na sociálních sítích ruského týmu mu všichni gratulovali a připomínali jeho úspěchy. Fourcade k tomu připsal, že by se nemělo zapomínat na jeho trest za doping. Ruská federace pak údajně žádala IBU, aby zastavila Fourcadovi činnost, což Francouze velmi rozezlilo. „Pokud mě někdo chce napadat za to, že bojuji za čistý sport, tak je to smutné," řekl.

Když při smíšené štafetě vybíhal do čtvrtého úseku, Loginov dokončoval třetí část. Francouz se k němu přiblížil a odpíchl se tak, že strčil hůlku mezi nohy Rusa, který klopýtl. „Kdybych udělal něco špatně, francouzský tým by nebyl druhý," vyhnul se Fourcade odpovědi na dotaz, jestli to udělal schválně.

Později přidal reakci i na svém Facebooku: „Opravdu si myslíte, že to bylo úmyslné?," napsal pod video z inkriminovaného momentu. „Nikdy bych neriskoval diskvalifikaci celého týmu, z žádného důvodu," zdůraznil a dodal: "Děkuji všem za gratulace ke stříbru."

Krčmář: Pochopil bych to

Český biatlonista Michal Krčmář akci Fourcada při předávce viděl na vlastní oči. „Nevím, jestli to byl úmysl, nebo ne," citovala jej ČTK. „Ale myslím si, že Loginov nemůže počítat, že ho budeme plácat po ramenou. Je to možná hnusné a nesportovní gesto, ale kdyby tam bylo trochu úmyslu od Fourcada, naprosto ho asi chápu."

Loginov řekl, že tomu nevěnuje pozornost. „Mým úkolem je běžet co nejrychleji, střílet přesně a mít co nejlepší výsledek," uvedl Rus. Mnohem ostřeji odsoudil Francouze jiný Rus Anton Šipulin, který ve finiši prohrál s francouzskou hvězdou boj o stříbro. „Není od něj hezké, když obviňuje člověka, který si trest odpykal. Jeho chování není správné a jako člověka už ho nerespektuji," uvedl Šipulin.

Souhlasíte s gestem, které předvedl Martin Fourcade při vyhlášení?
Ano
71,1 %
Ne
28,9 %
Celkem hlasovalo 148468 čtenářů.

Reklama