Hlavní obsah

Koukalová: Kdybych si vytrhla nohy z těla, už bych to na medaili nedojela

Hochvilzen

Myslet po 24 letech na českou medaili ze štafetového závodu žen na biatlonovém mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu bylo opravdu hodně troufalé. Čtvrté místo by reprezentantky braly všemi deseti, ale když pak měli na stupně vítězů tak blizoučko, tak je jen zopakování výsledku ze ZOH 2014 v Soči docela mrzelo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Vyčerpaná Gabriela Koukalová v cíli štafety na MS v Hochfilzenu.

Článek
Fotogalerie

Finišmanka Gabriela Koukalová přiznala, že když odjížděla po závěrečné čisté střelbě druhá, tak už sama uvěřila, že to Česku cinkne. „Věřila jsem, že si to rozdělíme s Francií," tvrdila Koukalová, která věřila, že medaile prostě nějak urve, i když cítila, že v pomalém sněhu nemají lyže takový skluz, jaký by si přála.

Jenže nejen Dorinová-Habertová, ale i Ukrajinka Pidhrušná se udržely v těsném závěsu za českou hvězdu. Ve sjezdu asi 500 metrů před cílem obě soupeřky Koukalovou v tunelu předjely. „To bylo nepříjemné a zamrzí to. Vidíte, že úspěch je na dosah, a najednou se vám to rozplyne. Nebylo v mých silách to podržet líp," přiznala pro ČTK česká finišmanka.

Podpora lyží nefungovala

Dělala sice, co mohla, ale už nebylo v jejich silách někoho stíhat. „Najednou jsem nabrala ztrátu tolik metrů, že i kdybych si vytrhla nohy z těla, tak je nedojedu. Potřebovala jsem podporu lyží, která teda bohužel vůbec nefungovala, soupeřkám jely o třídu lépe," líčila v České televizi Koukalová.

Při pátém vystoupení na šampionátu už se na ní projevila únava. „Najednou mi ráz na ráz došly síly. V posledním kole se to nasčítalo a už s tím nešlo nic dělat," citovala ČTK Koukalovou, která ale přes náročný program v žádném případě neuvažovala, že by štafetu nejela. „Holky bych v tom nenechala, jsme tým a táhneme za jeden provaz."

V nedělním závodu s hromadným startem, který s ní pojede také krajanka Eva Puskarčíková, bude znovu patřit k favoritkám, zvláště když v této sezóně právě tuto disciplínu při Světovém poháru dojela pokaždé na stupně vítězů. „Těším se moc, ale je to pomíjivé. Jeden den máte energii a druhý ne. Uvidíme, udělám při masáku, co budu umět, a snad vyjde počasí i příprava lyží líp než v pátek odpoledne," přiznala.

Včera v dějišti MS sněžilo a podmínky na trati se rapidně změnily. Správně namazat tak byla trochu loterie a český servis se poprvé za celý šampionát netrefil. „Lyže nejely holkám tak, jak by měly a zejména ve sjezdech to bylo znát. Škoda, že se tak rapidně změnilo počasí," krčil rameny trenér žen Zdeněk Vítek.

Reklama