Hlavní obsah

Tělo nefungovalo, trénink skoro nulový. Na olympiádě ale nemoc stopy nezanechá, věří Moravec

Praha

Cesta za obhajobou tří olympijských medailí nezačala pro Ondřeje Moravce zrovna šťastně. Vleklá infekce jater mu v létě trénink omezila na minimum, teprve teď se třiatřicetiletý biatlonista vrací k plnohodnotné přípravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Moravec během vyhlášení ankety Biatlonista roku.

Článek

Zdravotní testy už jsou tedy v pořádku?

Před dvěma týdny jsem absolvoval další hloubkové vyšetření a určitě je to lepší, i když úplně v normálu ještě ne. Trénuju skoro bez omezení, jen do nějakých maximálních intenzit nemůžu a domluvili jsme se, že to ještě měsíc nechám být. Hlavně už se cítím dobře, což je pro mě důležité. Protože před dvěma měsíci ty tréninky pro mě byly hodně náročné, na můj vkus to strašně bolelo a tělo nefungovalo.

Tušíte, z čeho infekce vznikla?

Byla virová, takže člověk absolutně netuší, kde to chytil. Ani nevíme, kdy, protože už někdy v půlce července na soustředění v Novém Městě jsme věděli, že se něco děje. Dojel jsem soustředění a pak jsem byl u profesora Vítka, kde mi zjistili zánět jater.

O jak velkou část přípravy jste přišel?

Měsíc a půl jsem trénoval na padesát procent, jednou denně maximálně na devadesát minut, spíš kolem hodiny, což je prakticky nic. Za týden to nebylo ani deset hodin, to je skoro nulový trénink, spíš regenerace…

O to víc jste se věnoval střelbě?

Střílel jsem strašně moc. Samozřejmě to automaticky neznamená, že to bude dobré i v závodech, ale udělal jsem kus práce. Za týden vystřílíme kolem tisíce nábojů, já jich měl teď tak 2500, takže za měsíc kolem deseti tisíc. To je fakt velký objem.

Světový pohár startuje za necelé dva měsíce. Jste připraven i na variantu naskočit do něj později?

Variant je spousta. Nabízí se vynechat první svěťák, ale nedokážu říct, jak na tom budu. Sice jsem netrénoval ideálně, ale zase jsem si neskutečně odpočal. A minulý týden mi nepřišlo, že bych byl úplně na začátku. Ve vysokých intenzitách se to samozřejmě projeví, nebudu si nic nalhávat, trénink bude chybět. Ale dlouhodoběji směrem k olympiádě a druhé půlce sezóny myslím, že se budu schopen připravit dobře, tam by to snad nemělo zanechat nějaké stopy.

Teď už se budete na start zimy standardně připravovat s reprezentací?

Ve středu jedeme do Pokljuky a uvidíme, co dál. Možná se tam ještě vrátíme, prý mají schovaný sníh, ale moc tomu nevěřím. Takže se kloníme k loňskému modelu, kdy jsme jeli dvakrát do Vuokatti, kde se lyžuje krásně. A hlavně je tam prázdná střelnice. Třeba v norském Beitostölenu je pěkný okruh, ale jen dva stavy, což je problém, když jezdíme ve velkém týmu. Pro nás je důležité mít na střelnici dostatečný prostor.

Reklama

Související témata: