Hlavní obsah

Biatlonový šéf Besseberg doufá, že uvidí ruské biatlonisty na olympiádě

Moskva

Předseda Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Anders Besseberg doufá, že ruští reprezentanti budou moci startovat na únorových zimních olympijských hrách. O účasti ruských sportovců v Pchjongčchangu rozhodne 5. prosince Mezinárodní olympijský výbor. Nad jejich startem visí otazník kvůli státem řízenému dopingu a manipulacím se vzorky na olympiádě v Soči. Dosavadní ruské kroky k nápravě nebyly podle Světové antidopingové agentury dostačující.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

WADA, ilusrační snímek

Článek

Samozřejmě bych rád viděl ruské biatlonisty na olympijských hrách. Patří k nejlepším na světě a vždycky chcete, aby byli na startu všichni nejsilnější. Ať už jde o Světový pohár, mistrovství světa nebo olympiádu," řekl Besseberg ruskému listu Sport-Express.

"I sami závodníci se chtějí utkávat s těmi nejlepšími soupeři. Když někdo nepřijede, vítězi pak zůstává určitá nepříjemná pachuť," uvedl jednasedmdesátiletý norský funkcionář, který v minulé sezoně čelil kritice, že IBU pod jeho vedením přistupovala k řešení ruské dopingové kauzy velmi vlažně.

Podle loňské zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týkal i tří desítek biatlonistů. Ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali Světového poháru v biatlonu v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu.

Mezinárodní biatlonová unie však podle řady funkcionářů i závodníků z jiných zemí včetně Česka postupovala liknavě. Až na nátlak svolala před únorovým mistrovstvím světa v Hochfilzenu mimořádný kongres. Na něm výkonný výbor IBU rozhodl, že se má ruská unie vzdát pořadatelství světového šampionátu v roce 2021 v Ťumeni, což se nestalo.

Nového pořadatele MS má zvolit řádný kongres IBU v létě příštího roku v Poreči. Na zasedání v Chorvatsku by měla být také projednána a schválena nová antidopingová pravidla.

Reklama