Hlavní obsah

Masák ovládla domácí Braisazová. Puskarčíková byla poslední, Vítková také neuspěla

Annecy
Aktualizováno

Dvě české biatlonistky byly na startu premiérového závodu s hromadným startem, do boje nejlepších při Světovém poháru ve francouzském Annecy nezasáhly. Udělaly příliš mnoho chyb, zaostávaly i běžecky. Veronika Vítková tak obsadila 23. místo a Eva Puskarčíková skončila poslední třicátá. V závodu triumfovala Francouzka Justine Braisazová, získala tak první kariérní vítězství ve Světovém poháru.

Foto: Slavík biatlon/Petr Český, ČTK

Stíhací závod Světového poháru biatlonistek ve francouzském Annecy, na snímku Eva Puskarčíková.

Článek

Pro věrné fanoušky biatlonu to byla další hořká pilulka. „Naše holky bohužel patřily mezi střelecky slabší, Vítková byla na trati trochu živější, přesto ji ve finiši došlo. Puskarčíková si všechno pokazila na ležkách, pak už neměla o co jet," líčil v České televizi trenér Zdeněk Vítek.

Se žlutým číslem vedoucí ženy poháru jedoucí Slovenka Kuzminová udělala hned při první ležce dvě chyby, což ji srazilo až na chvost startovního pole. Třináct žen odstřílelo úvodní položku čistě, Češky mezi ně bohužel nepatřily.

Jednu ránu mimo terč poslala Veronika Vítková a figurovala na 18. místě. Eva Puskarčíková měla sice nejrychlejší střelecký čas, ale musela si přidat 300 metrů, na trať se pak vrátila až na předposlední 29. pozici.

Po druhé střelbě zůstalo „čistých" už jen šest žen, z toho tři Němky. Vítkové ke zlepšení pomohlo, že poslala všech pět ran do terče a posunula se na 15. místo. Puskarčíková šla znovu na dvě trestná kola a už v polovině závodu bylo jasné, že při svém aktuálně slabším běhu skončí hluboko v poli poražených.

Tempo v čele udávala Herrmannová, která jako jediná ze špičky odstřílela čistě i první stojku. Za ní pak jely krajanka Dahlmeierová s domácí Braisazovou. Dopředu se drala i na lyžích doslova letící Kuzminová.

Vítková si neodpustila jedno trestné kolo a vypadala čím dál unaveněji, takže na závěrečnou střeleckou položku dorazila až jako dvacátá. Snažila si každou ránu hlídat, bohužel tu poslední poslala mimo terč a žádné zlepšení se nekonalo, ke konci už neměla ani dost sil v běhu.

V boji o prvenství udělala Herrmannová tři chyby, čímž se otevřela cesta pro Francouzku, která pak v ruce s vlajkou slavila triumf na domácí trati. Na stupně vítězů se s ní dostala senzačně poprvé v kariéře Běloruska Krjuková, která odstřílela celý závod čistě.

Světový pohár biatlonistek - 12,5 km s hromadným startem v Annecy
1. Braisazová (Francie) 37:19,4 (1)
2. Krjuková (Bělorusko) +11,2 (0)
3. Dahlmeierová (Německo) +19,9 (2)
4. Kuzminová (SR) +25,5 (4)
5. Hinzová (Německo) +28,4 (1)
6. Chevalierová (Francie) +30,1 (1)
----------
23. Vítková (ČR) +1:29,0 (3)
30. Puskarčíková (ČR) +3:14,5 (4)
Stav Světového poháru (po 8 z 22 závodů)
1. Kuzminová (Slovensko) 302
2. Braisazová (Francie) 296
3. Mäkäräinenová (Fin.) 281
4. Herrmannová (Německo) 276
5. Vittozziová (Itálie) 245
6. Wiererová (Itálie) 239
...
15. Vítková (ČR) 180
34. Puskarčíková (ČR) 78
55. Jislová (ČR) 18
68. Davidová (ČR) 6

Reklama

Související témata: