Hlavní obsah

Technika selhala. Češky běžely kolo navíc, pak jim odečítali čas

Oberhof

Odběhla si dvě trestná kola, jenže v cíli ke svému údivu zjistila, že stačilo jedno. Chyba ale nebyla na straně Evy Puskarčíkové, které pak rozhodčí odečetli z výsledného času 27 sekund, a česká biatlonistka se tak podruhé v sezóně posunula do elitní desítky ve Světovém poháru.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Eva Puskarčíková odjíždí ze střelnice při sprintu Světového poháru v Oberhofu.

Článek

Sotva dostřílela svoji položku, trenér žen Zdeněk Vítek gestikuloval směrem k četě obsluhující jednotlivé stavy a přes dalekohled si terče fotil. Puskarčíková zatím kroužila trestná kola. „Já vůbec nevěděla, že tam je nějaký problém, viděla jsem dva černé terče, tak jsem objela dvě kola,“ vysvětlovala po závodě.

Na stavu číslo sedm, kde většinou střílely české biatlonistky, se rozbil prostřední terč. „Holky jsou zvyklé chodit na stejný terč jako v nástřelu, aby měly stejné podmínky,“ vysvětloval Vítek. „Je tam mechanismus, který terč zaklápí a ten patrně nefungoval,“ líčil kouč.

Vypočítali průměr

Jessica Jislová ještě odstřílela bez problémů, Veronika Vítková také. „Já se o těch problémech dozvěděla až v cíli. Ale třeba ten můj první terč taky nespadnul chybou,“ vtipkovala třetí žena oberhofského sprintu.

U Puskarčíkové ale už Vítek zpozoroval zádrhel. „Říkal jsem obsluze, ať ho hned zavřou a v analýzách jsem také viděl, že se měl sklopit. Jenže než jsem to vykomunikoval, přijela Lůca Charvátová a stejný terč se jí nesklopil,“ popisoval Vítek svou komunikaci s rozhodčími.

Charvátové se čtyřmi dalšími chybami odečet stejně výrazně nepomohl, ale Puskarčíkovou katapultoval z 25. příčky na desátou. „Vzali nějaký průměr, že kolo trvá zhruba 22 sekund, k tomu pět sekund, že se unavíte. Občas se něco podobného stane, je to jen mechanismus,“ dodal smířlivě Vítek.

Reklama