Hlavní obsah

Koho do štafet? Češi vsadí i na mladičkou kometu, Soukupa nahradí nováček

Oberhof
Aktualizováno

Nedělní štafety mužů a žen uzavřou Světový pohár v Oberhofu a čeští trenéři se rozhodli postavit všechny elitní závodníky. Ženské kvarteto (startuje v 11.30) pojede ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová, Veronika Vítková, muži (od 14.30) jsou nahlášeni v sestavě Tomáš Krupčík, Ondřej Hošek, Ondřej Moravec, Michal Krčmář.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Biatlonistka Markéta Davidová při SP ve francouzském Annecy.

Článek

Zatímco ženské kvarteto je shodné s tím, které obsadilo šesté místo v prosinci v Hochfilzenu, mužská sestava, která při první štafetě sezóny skončila až osmnáctá, se z poloviny obměnila. Michal Šlesingr v Oberhofu není a dohání tréninkové manko po potížích s kolenem, nepojede ani Adam Václavík, jemuž nevyšel páteční sprint.

Hoškova premiéra

Na jejich místa se měli zařadit Krupčík a Soukup, ke startu prvního českého olympijského medailisty v biatlonu ale kvůli nemoci nakonec nedojde. Soukupa tak zastoupí Ondřej Hošek, pro něhož to bude premiéra ve Světovém poháru. „Je připravený, měl by to zvládnout, trať by mu mohla sedět. I v IBU Cupu ukázal, že má výkonnost," řekl Rybář o Hoškovi.

Speciálně kvůli ženské štafetě dorazila do Oberhofu čerstvě jednadvacetiletá Markéta Davidová, která vylétla mezi elitu v minulé sezóně. A výborně se prezentovala i při štafetě v Hochfilzenu. „Dostává šanci jako mladá závodnice, s ní do štafety tak nějak počítáme, je třeba získávat zkušenosti,“ vysvětluje Rybář, jenž při skládání ženské čtveřice neměl složité rozhodování.

„Podle štafety v Hochfilzenu i výsledků tady nebylo o čem spekulovat. Dvě holky jsou jasné, Jessica předvádí stabilní střelecké výkony a z holek, které jsou tady, je na tom relativně nejlíp běžecky,“ líčí reprezentační šéftrenér.

Nejlepší muži absentují

Ne všichni jeho kolegové nasadili do štafet nejsilnější kvarteta, nebude startovat nikdo z tria nejlepších mužů ve Světovém poháru. Francouzi šetří Martina Fourcadea, Norové Johannese Tingnese Boea a Slovinci Jakova Faka.

V ženách nestartuje Anastasia Kuzminová, neboť Slovenky štafetu nepostaví, chybí i úřadující vítězka SP Laura Dahlmeierová z Německa, která byla přes Vánoce nemocná.

Reklama

Související témata: