Hlavní obsah

Pomýšlely jsme trochu výš, přiznala Vítková. Na střelnici se prala s mlhou

Oberhof

Českou štafetu dovezla Veronika Vítková v Oberhofu do cíle na devátém místě, o tři příčky níže než v prosinci v Hochfilzenu. Na vině byla především hodně nepřesná střelba Češek, které vedle jednoho trestného okruhu Jessiky Jislové musely osmnáctkrát dobíjet, což byla druhá nejhorší bilance ve startovním poli. I Vítková při obou položkách využila všechny tři rezervní náboje.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová (vpravo) posílá do posledního okruhu štafety v Oberhofu Veroniku Vítkovou.

Článek

Podle trenéra Zdeňka Vítka je umístění v elitní desítce důvodem ke spokojenosti, vidíte to stejně?

Tím, že jsme byly v minulé štafetě šesté, jsme pomýšlely trochu výš, ale bohužel těch dobíjení jsme měly strašně moc a byla tam obrovská ztráta. Já měla před sebou Polku s Japonkou, bohužel Polku se mi nepodařilo předjet, protože jsem trošku víc chybovala na střelnici. Prala jsem se s mlhou, měla jsem zareagovat líp a vepředu si zvětšit kroužek.

V čem by vám to pomohlo?

Pak vidíte vepředu víc toho bílého kolem a terč se líp vystředí. Já si sice kroužek před startem trochu zvětšila, ale nebylo to dostatečné. Mlha v průběhu závodu byla ještě větší.

Vadil i vítr a sněžení?

To ani tolik ne, měla jsem v těchto podmínkách nástřel, tak jsem to úplně neřešila. Nejhorší byla mlha, terče jsem neviděla ostře a úplně jsme to nezvládla.

Ze střelnice jste do posledního kola odjížděla osm sekund za osmou Polkou Nowakowskou, věřila jste, že je ještě ve vašich silách ji dojet?

Jelikož v předchozích dvou kolech jsme ji vždycky dojela, říkala jsem si, že by to mohlo jít, i když ta mezera byla větší. První polovinu kola jsem se ji snažila dojet před tím dlouhým sjezdem, pak už jsem viděla, že je to asi marné.

Váš celkový dojem z Oberhofu ale bude jistě pozitivní zejména s ohledem na třetí místo ve sprintu.

Určitě můžu být spokojená. Po dlouhé době jsem se postavila na stupně vítězů a hlavně potvrdila tu stabilní výkonnost.

Očima trenéra žen Zdeňka Vítka
„Když budeme letos do desítky, budeme spokojení. Osmička by byla lepší, šestka jako malé pódium je pro nás to, co v minulých letech pódium velké. Škoda každé rány, která padne vedle, některé nebyly daleko. Nebyly jsme zdaleka jediné, kdo šel na trestné kolo, ale těch dobíjení tam bylo mraky.“

Reklama

Související témata: