Hlavní obsah

MOV stále hrozí boxu vyřazením z olympijského programu

Lausanne

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zesílil hrozbu, že vyřadí box z programu olympijských her v Tokiu 2020. Důvodem je situace před listopadovými volbami amatérské asociace AIBA, kde bude jediným kandidátem na funkci prezidenta kontroverzní uzbecký podnikatel Gafur Rachimov.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Sedmašedesátiletý Rachimov řídí zastřešující boxerskou asociaci od ledna jako dočasný prezident poté, co byl sesazen její dlouholetý šéf Wu Ching-Kuo z Tchaj-wanu. Uzbecký obchodník je však americkými úřady považován za významnou postavu kriminálního podsvětí a je údajně zapletený do obchodu s heroinem. Při listopadové volbě prezidenta AIBA přitom má být jediným kandidátem.

"Jsme stále mimořádně znepokojeni vážnou situací v AIBA. Pokud záležitosti týkající se řízení organizace nebudou na blížícím se kongresu splněny ke spokojenosti MOV, bude ohrožena přítomnost boxu v olympijském programu a dokonce i uznání AIBA coby mezinárodní federace olympijským výborem," uvedli představitelé MOV v tiskovém prohlášení.

Mezinárodní olympijský výbor hrozí boxu vyřazením z olympijského programu od února. Vadí mu také nejasné finanční toky v organizaci a nedostatky v antidopingovém programu. O medaile se pod pěti kruhy boxuje od roku 1920.

Reklama