Hlavní obsah

Doping, který dopingem není. Galavečer MMA přesunuli o 400 kilometrů

Praha

Tohle nepotěší. Jen si to zkuste představit. Chystáte se na turnaj MMA v Praze a pár dnů před akcí je přesunut do Bratislavy. Docela jobovka. V Americe u organizace UFC realita dnešních dnů. Turnaj UFC 232 se měl konat 29. prosince v Las Vegas, ale byl necelý týden před zahájením přesunut do Los Angeles, což je rozdíl 400 kilometrů... Důvodem je dopingový škraloup Jona Jonese, který má hlavní zápas večera.

Foto: Facebook: UFC

Jon Jones (vlevo) a Alexander Gustafsson. Jak dopadne jich bitva?

Článek

Kvůli abnormalitě testu je vše jinak a zápas Američana Jonese proti Alexandru Gustafssonovi ze Švédska přivítá jiná hala, v jiném městě a dokonce i v jiném státě. A patrně se pořádně obmění i velká část fanoušků.

V Jonesově těle měly zůstat zbytky zakázané látky z doby od pozitivního testu 29. července 2017. Tehdy dostala ikona MMA zákaz startu na 15 měsíců.

Podle serveru bbc.com UFC tvrdí, že jedenatřicetiletý Jones byl nyní testován pozitivně na velmi, velmi malé množství metabolitu, a to 9. prosince. Organizace dodala, že nejde o porušení pravidel. „Jedná se o zbytkový efekt z testu v červenci 2017. Nejde o další pozitivní test," nechal se slyšet viceprezident UFC Jeff Novitzky.

Co s tím? Původně měl galavečer proběhnout ve státě Nevada, nyní bude ve státě Kalifornia, tam sportovní komise nebude dělat problémy s povolením startu pro Jonese. Ten se má dostavit před Nevadskou sportovní komisi, jenže až v lednu, a turnaj je v prosinci, proto se dostal do hry přesun akce o 400 kilometrů dál.

Jakkoliv se může zdát tato operace podivná a bláznivá, je reálná. Novitzky také uvedl, že množství dlouhodobého metabolitu v Jonesově těle je jako zrnko soli rozděleno na 50 milionů částí a nález je pozůstatkem z července 2017. Tedy nejde o žádný nový doping.

Jones se omluvil fanouškům za komplikace, to samé učinila organizace UFC. A co Gustafsson, soupeř, který už jednou s Američanem prohrál? „Jsi klaun. I když budeš mít v sobě palivo do raket, ukončím tě," slíbil.

Jisté je, že už tak vyhrocený duel, který je odvetou za rok 2013, kde se po pěti kolech radoval Jones, bude odehrávat v pořádně vypjaté atmosféře.

Reklama

Související témata: