Hlavní obsah

Doping? Na to kašleme! Dva ruští boxeři nerespektovali zákaz činnnosti

Praha

Dva ruští boxeři nastoupili do ringu v době, kdy měli kvůli dopingu zastavenou činnost. Na případ upozornila agentura Reuters, podle níž se Islam Dašajev a Aljona Tokarčuková v době trestu loni zúčastnili oficiálního amatérského turnaje.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Dva ruští boxeři nastoupili do ringu v době, kdy měli kvůli dopingu zastavenou činnost (ilustrační foto)

Článek

Dašajev v roce 2017 dostal za porušení pravidel čtyřletý trest. Loni v lednu pak národní antidopingová agentura RUSADA oznámila dvouletý postih pro Tokarčukovou. Oba poté nicméně podle záznamů ruské boxerské federace ještě startovali, Tokarčuková dokonce na turnaji v Moskvě obsadila třetí místo.

RUSADA uvedla, že zahájí vyšetřování případu, který označila za alarmující. Při nerespektování dopingového trestu se délka zastavení činnosti může podle regulí zdvojnásobit.

Provinil se i Kazarin

V minulém týdnu přiznal doživotně suspendovaný ruský trenér Vladimir Kazarin, že navzdory zákazu dál připravuje atlety. Přistihli ho pracovníci RUSADA na soustředění v Kyrgyzstánu, i když si nechal narůst vousy, aby nebyl poznat.

Právě nerespektování zákazu činnosti funkcionářů a lékařů bylo jedním z důvodů, proč světová atletická federace IAAF před měsícem prodloužila suspendaci ruského svazu, jež trvá kvůli systematickému dopingu v zemi od listopadu 2015.

Reklama