Hlavní obsah

Lukáš Krpálek to dokázal! Je mistrem světa!

Praha
Aktualizováno

Na kontě měl dosud tři medaile z mistrovství světa z nižší váhové kategorie. Dnes Lukáš Krpálek dosáhl na první velkou světovou medaili po přechodu do té nejtěžší - a rovnou na zlatou! Ve finále po dlouhém boji porazil domácího Hisajošiho Harasawu, který dostal třetí napomenutí za pasivitu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant Lukáš Krpálek vybojoval podruhé v kariéře titul mistra světa, když ve finálovém utkání ve váhové kategorii nad 100 kg porazil Japonce Hisajošiho Harasawu.

Článek

Se stříbrným olympijským medailistou z Ria Harasawou se Krpálek utkal poprvé v životě. Po minutě a půl už měl na kontě dvě napomínání, ale pak převzal aktivitu. V prodloužení několikrát dostal japonského soupeře na zem, a i když nedokázal předvést bodovanou techniku, převaha mu vynesla titul. Po třech minutách a 50 sekundách prodloužení rozhodčí potřetí v zápase Harasawu napomenul a Krpálek se mohl radovat.

Cesta za zlatem

V prvním kole měl Lukáš Krpálek volný los a ve druhém porazil na ipon Srba Žarka Čuluma.

Foto: Issei Kato, Reuters

Lukáš Krpálek ve čtvrtfinálovém souboji s Royem Meyerem na MS.

Proti zavalitému Čulumovi, který je o několik desítek kilogramů těžší než český reprezentant, Krpálek podle plánu zaútočil v závěru. Minutu před koncem zápasu dostal soupeře na zem a škrcením ho donutil zápas vzdát. Porazil ho tak i ve třetím vzájemném zápase.

Pak na Krpálka čekal dvaadvacetiletý Mirmamadov, který překvapivě porazil pátého muže loňského MS Bekmuroda Oltibojeva z Uzbekistánu, český judista si s ním však poradil a na MS postoupil do čtvrtfinále.

Do třetice všeho dobrého

V něm se utkal s osmým mužem světového žebříčku Royem Meyerem z Nizozemska. Oba předchozí vzájemné duely vyhrál český judista a jinak tomu nebylo ani dnes. Český reprezentant sice žádnou techniku nedotáhl do konce a zápas dospěl do zlatého skóre, ale v něm dostal Meyer třetí napomenutí, což znamenalo Krpálkovo vítězství.

O postup do finále se utkal s osmnáctiletým talentem Korejcem Kim Min-čongem, kterému po vypjatém a vyrovnaném soboji oplatil porážku ze semifinále turnaje Grand Prix v Číně. Krpálkovi se povedlo zvítězit v nastavení na ipon a ve finále ho čekal přemožitel světové jedničky Gurama Tušišviliho, Japonec Hisajoši Harasawa. Po dlouhém boji, zvítězil český reprezentant v nastavení a mohl se radovat z titulu mistra světa.

Foto: Issei Kato, Reuters

Lukáš Krpálek v souboji s Hisajošim Harasawou na MS.

Issei Kato, <a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>

V ikonické hale Budókan, kde se za rok uskuteční olympijský turnaj, Krpálek získal první medaili z MS po přechodu do nejtěžší kategorie. Loni byl na světovém šampionátu pátý. Bronzové medaile dnes vybojovali Korejec Kim Min-čong a Nizozemec Rey Meyer, které Krpálek porazil na cestě do finále. Na turnaji chyběl desetinásobný mistr světa a největší hvězda této kategorie Teddy Riner z Francie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant Lukáš Krpálek se raduje z vítězství ve finálovém utkání s Japoncem Hisajošim Harasawou.

Reklama

Související témata: