Hlavní obsah

Lucerna ožila boxem. Tečkou byl vítězný návrat těžké váhy, která vše v cestě za titulem smetla

Praha

Po čtyřiceti letech se mistrovství České republiky v boxu vrátilo do legendární Lucerny. Zde v neděli večer proběhly finálové souboje o pásy šampionů. Poprvé se mohli zúčastnit bojů také profesionálové. Fanoušci viděli celkem šest ženských a osm mužských duelů. Do finále se probojovala jedna profesionálka. Lenka Kardová svůj návrat nakonec titulem neoslavila. Mezi muži se do finále dostali s profi zkušenostmi Miroslav Šerban, Karel Hořejšek, Dominik Musil a Ondřej Pála. Ten v nejtěžší váhové kategorii prošel vyřazovacími koly bez zaváhání, všechny soupeře ukončil před limitem a návrat mezi provazy po pěti letech oslavil titulem.

Boxer Ondřej Pála se po pěti letech vrátil do ringu a hned získal mistrovský titulVideo: Sport.cz

 
Článek

Všichni mistři teď mohou bojovat o olympijské hry, kvalifikační turnaje proběhnou v Londýně a Paříži. Konečná nominace je na vedení reprezentace.

Česká reprezentantka Martina Schmoranzová v duelu do 69 kilo nedala Vanese Kolaříkové šanci. Po dvou kolech její trenéři ukončili zápas, dominance favoritky byla nepřehlédnutelná. Ve dvaatřiceti letech si připsala 96. výhru ze 121 duelů.

Jednoznačná záležitost. Martina Schmoranzová v ringu dominovala. Soupeřku donutila po dvou kolech zápas vzdát.Video: Sport.cz

Souboje mezi muži začaly zraněním. Duel nedokončil Ivan Pavljuk, který si vyhodil rameno a titul v bantamové váze slavil Oliver Hochman.

Zápas do 60 kilo byl střetem mezi Arturem Šachbazjanem a Jasurem Zaripovem. I tady nedošlo na všechna kola. Už v první tříminutovce duel ukončil lékař, protože Zaripov měl rozseknuté obočí. Z titulu se radoval Šachbazjan.

Mistrovství ČR v boxu v Praze - finále:
Muži:
Do 56 kg: Hochman - Pavljuk rsc ve 2. kole.
Do 60 kg: Šachbazjan - Zaripov rsc v 1. kole.
Do 64 kg: Polakovič - Novák 5:0.
Do 69 kg: Šerban - Klabeneš 3:2.
Do 75 kg: Bartl - Prázdný 4:1.
Do 81 kg: Hořejšek - Mužík 5:0.
Do 91 kg: Havel - Ján 5:0.
Nad 91 kg: Pála - Musil k.o. ve 2. kole.
Ženy:
Do 51 kg: Prokešová - Freiherová 5:0.
Do 54 kg: Stanoevová - Hrkotová 5:0.
Do 57 kg: Bernardová - Halajová 5:0.
Do 60 kg: Čiklová - Kardová 4:1.
Do 64 kg: Sedláčková - Poledňáková 5:0.
Do 69 kg: Schmoranzová - Kolaříková (vzdala po 2. kole)

Finálové utkání do 64 kilo svedlo Petra Nováka a Pavla Polakoviče, který přišel mezi finálové provazy se statistikou 200 výher a 20 porážek v kariéře. Od začátku šlo o vyhecovaný duel, který nakonec vyhrál zkušený Polakovič.

Dva netradiční duely byly součástí českého šampionátu, obstarali je vozíčkáři Česka a Polska. Dva boxeři ve středu ringu, kdy vozíky drží asistenti a oba sedící boxeři se snaží vyzrát jeden nad druhým. První zápas na tři kola po 90 sekundách vyhrál Tomáš Mošnička. Ve druhém klání na body zvítězil polský reprezentant Pavel Kaleta a tento mezinárodní souboj skončil nerozhodně.

Zaslouží velký respekt. Součástí boxerského MČR byly i zápasy v paraboxuVideo: Sport.cz

Ve váze do 69 kilo svedl boj o český titul Jan Klabeneš a Miroslav Šerban, pro kterého byla tato bitva 255. zápasem v kariéře. V úvodním kole byl sice počítán, zápas na body přesto těsně 3:2 vyhrál.

Miloš Bartl a váhová kategorie do 75 kilo. Proti němu se postavil Martin Prázdný, který nakonec prohrál 1:4 na body.

Duel do 81 kilo si chtěl vybojovat Jan Mužík, proti němu se postavil sedmatřicetiletý Karel Hořejšek, který podle bodových rozhodčích vyhrál 5:0 na body.

Jiří Havel porazil Pavla Jána jasně 5:0 na bodyVideo: Sport.cz

Předposlední duel patřil váze do 91 kilo. Favorit Jiří Havel vs. Pavel Ján. Ten byl na konci druhého kola počítán. Podobnou situaci zažil i ve třetím kole, ale pokračoval a bitvu o mistrovský pás doboxoval, i když prohrál 0:5 na body.

Na závěr bitva těžkých vah, plus 91 kilo. Bývalá česká profesionální jednička v nejtěžší váhové kategorii Pála, který si v pětatřiceti letech nástup do ringu hodně vychutnával. Napochodoval za zpěvu Karla Gotta a písně Být stále mlád. Proti němu se postavil o sedm let mladší Dominik Musil.

První kolo na rozjezd, ve druhém už Musila rozhodčí počítal, poté další tvrdé údery a pro načatého protivníka přišel konec. Posledním byl v Lucerně korunován navrátilec Pála.

Reklama