Hlavní obsah

Historický zápis! Dvořák jako první Čech vyhrál premiéru v UFC

Praha

Bez diváků, ochuzen o bezprostřední emoce tisícihlavého kotle, přesto odcházel šťastný. David Dvořák v Brazílii zvítězil ve svém prvním zápase pod neprestižnější MMA organizací na světě. Už nikdo mu nevezme, že je prvním českým bojovníkem, který zvítězil při premiéře v UFC. Zápasník z hradeckého All Sports Academy porazil na UFC Fight Night domácího Bruna Silvu na body.

Foto: OKTAGON MMA

Ilustrační foto: Radost Davida Dvořáka po výhře v zápase MMA.

Článek

„Je to dobrý wrestler, má dobrý jiu-jitsu, což mají všichni Brazilci, ale není to žádný nesmysl, který by se nedal porazit. My jdeme vyhrát před limitem. Očekávám, že výherní bilanci udržím a pojedu dál," přál si před zápasem Dvořák, který nyní drží sérii čtrnácti výher v řadě. Ta trvá od roku 2012. Celkem má český bojovník na svém kontě 18 vítězství a 3 porážky.

Tichý nástup, v hale byli jen organizátoři, průvodce večera a rozhodčí. V této komorní atmosféře napochodoval také Dvořák. Obejmutí s trenéry a rodák z Hořic poprvé vstoupil do oktagonu UFC.

Foto: Facebook: David Dvořák

David Dvořák v barvách UFC.

Od počátku byl rychlý na nohách a kontroval údery, které Silva vyslal, ale v poslední minutě schytal přesnou na bradu a skončil na zemi, kde ho Brazilec udržel, což mu dalo body za prvních pět minut.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Všem vám moc děkuju za podporu! JE TO DOMA 🇨🇿

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david),Bře 14, 2020 v 1:09 PDT

Ve druhém kole byl Dvořák aktivnější, ubránil několik pokusů o takedown a sám soupeře hodil a získal body na zemi. Na konci předvedl i efektní naskočené koleno.

Poslední kolo muselo rozhodnout. Sice muší váha, ale český zápasník ukázal srdce. Dvořák více a více používal kopy a kolena. I když byla na něm znát únava, věděl, že pokud chce vyhrát, nesmí přestat. Proti němu stál domácí borec.

David Dvořák míří do UFC. Nabídka ho šokovala. Ze všeho je nervózní jako pesVideo: Sport.cz

"Jdeme si pro to, my děláme zápas. Tohle jsou tři minuty tvého života," slyšel Dvořák rady od svých trenérů. Ani jeden bojovník v kleci protivníka neukončil, došlo na celých patnáct minut, po kterém český zápasník padl únavou a opřel se o klec.

Za dvě minuty ale prožil okamžik, po kterém toužil celý zápasnický život. Vyhrál! Brazilec nastoupil s přezdívkou Bulldog, Čech se premiérově představil pod zápasnickým pseudonymem Undertaker, tedy Hrobník. Naděje soupeře pohřbil.

„Jsem nervózní jako pes, postupně mi vše dochází. Skoro celou noc jsem nespal a během noci jsem měl tři sny, že podepisuji smlouvu," přiznal Dvořák, když před pár týdny okomentoval laso od UFC. Teď už nemusí být nervózní, ví, že krok mezi elitu zvládl vítězně.

Prvním českým zápasníkem V UFC byl Karlos Vémola. Premiérový zápas si připsal v roce 2010, celkem odbouchal šest duelů, dva vyhrál. Druhým byl Viktor Pešta. Mezi lety 2014 až 2017 měl pod touto stájí pět fightů, v jednom zvítězil. V roce 2017 se probojovala do UFC také Lucie Pudilová, dvakrát vyhrála, pětkrát prohrála. Mezi elitu se dostal také uzbecký Čech Machmud Muradov, ten dosavadní dva souboje vyhrál. V sobotu se zapsal do knihy zápasů pod UFC David Dvořák a jako první z Čechů zvítězil ve své premiéře pod touto americkou organizací. Na datum zápasu a soupeře stále čeká šampion Rizinu Jiří Procházka.

Reklama

Související témata: