Hlavní obsah

Rváči MMA vylezli z garáží. Jaký je život v kleci?

Praha

Vyprodaná O2 arena, statisíce lidí u televizí. MMA v posledních letech rozvířilo hladinu českého sportu. Do popředí skočil bojový sport, který navíc míchá do svého koktejlu emocí show. Tento živel tu ale není poslední čtyři roky, jeho historie v srdci Evropy se začala psát už na konci minulého tisíciletí. Většina fanoušků nemá o tomto pravěku představu, to se ale nyní mění. Vychází první kniha, která odhaluje vývoj MMA v Česku. Život v kleci napsali trenér Daniel Barták a redaktor Sport.cz Libor Kalous.

Foto: Život v kleci

Vychází první kniha, která mapuje historii českého MMA.

Článek

Jak vše začalo? Kteří bojovníci si připsali první zápas, kde se zápasilo a jaká byla pravidla? Kdo MMA, které dříve neslo název Vale Tudo, ovlivnil a psal českou historii?

„Těch lidi je opravdu hodně, já sám jsem první český titul získal už v roce 1999. Často se mě lidi ptají, jaké to bylo v pravěku, jaké byly přestřelky bez rukavic a s omezenými pravidly. Lidi koukali na zápasy jako na pouliční rvačky. Pravidla před dvaceti lety byla, jen ne tak přísná. A když je něco povoleno, proč toho nevyužít. Tohle platí dodnes a všude," usmívá se Barták, který s MMA prošel kus světa.

Foto: Život v kleci

Daniel Barták, bývalý zápasník a současný trenér.

„Před deseti lety nás veřejnost brala jako vymlácené hlavy. Viděli v nás rváče, kteří si chtějí něco dokazovat. A to si myslím, že jsem prožil už mírnější éru, ti před námi rozhodně registrovali i odsuzování tohoto sportu. Dneska je to jiné, o MMA se ví. I ten, kdo se o tento bojový sport nezajímá, slyšel, že se tu něco děje. Lidi už taky neberou zápasníky jako dementy, kteří se jdou jen mlátit," je přesvědčený Jiří Procházka, šampion japonské organizace Rizin, který má před sebou premiéru v UFC.

Jak vidí začátky Karlos Vémola?
„Tenkrát jsem se díval na videokazety s Ultimate Fighter, sledoval jsem Brazilce Royce Gracieho. Ten frajer začal zápasit v roce 1993, stál u začátků slavné UFC. Tohle si vybavím já, když si vzpomenu na začátky. Časy, kdy se bojovalo ještě bez rukavic, časy průkopníků, kteří stáli na úplném začátku MMA, časy, jež si většina současných fanoušků ani neuvědomuje, přesto to jsou oni, kvůli kterým dělám tento spor, fanoušci jsou můj pohon.“

Kniha Život v kleci je kompilátem vzpomínek, historek, který vypichuje momenty prvního trenéra Viktora Pešty, bojovníka UFC. K němu své zážitky připojila šestnáctka osobností, která má co říct k MMA a historii tohoto rostoucího sportovního fenoménu v Česku.

Kdo se podělil o své zážitky v knize Život v kleci?
Ondřej Novotný: stál u samých počátků, dnes je na vrcholu.
Josef Melen: moderoval stovky galavečerů na samém startu MMA.
Aleš Hradecký: obr, rozhodčí, který byl nepřehlédnutelný.
Michal Hamršmíd: první český bojovník desetiletí.
Jaroslav Poborský: na pažbě má více než 100 zápasů.
Tomáš Kužela: srdcař a tvrďák, který jede dál.
Lucie Pudilová: první a jediná česká žena v UFC.
Karlos Vémola: první Čech v UFC, který vyšrouboval popularitu MMA.
Viktor Pešta: druhý Čech v UFC.
Jiří Procházka: šampion Rizinu a samuraj, který chce ohromit UFC.
Magdaléna Šormová: po Pudilové Češka, která výrazně prorazila v cizině.
Jiří Paluska: těžká váha, která umí mluvit a mluvit.
Stanislav Futera: první soupeř Jiřího Procházky.
Václav Šamša: jiný na tréninku, odlišný v zápase.
Ondřej Skalník: nejkrásnější muž českého MMA s tajemstvím.
Gabriela Kloudová: psycholožka prozradila, proč s lidmi MMA hází.

„První pěsti létaly už na konci minulého tisíciletí. MMA za více než dvacet let prošlo proměnami. Některé věci možná ti nejmladší ani nepochopí. Nedivím se, tohle se netýká jen MMA, vývoj byl, je a bude ve všem. Je pevnou součástí našich životů. A buďme za něj rádi, jinak by si drtivá většina lidí stále myslela, že zápasníci MMA jsou pouliční rváči, kteří si vyměňují názory v zapadlých garážích a temných sklepeních. Dneska se stávají ti nejlepší sportovními celebritami. Zaslouží si to. Tenhle sport je tvrdej, ale pod slupkou najdete sílu, férovost a pokoru," je přesvědčený Barták.

Foto: Život v kleci

Kdo promluvil v knize Život v kleci?

Reklama

Související témata: