Hlavní obsah

Chtěl se prát s gorilou, s tygry spal v posteli. Teď slavný boxer Tyson uznal, že tyhle kočky domestikovat nelze

Praha

Po celém světě s obrovským zájmem sledovaný americký dokument Tiger King přiměl k pokání i bývalého slavného a tolik kontroverzního boxera Mika Tysona. „Byl jsem hloupý, když jsem si myslel, že je možné tyhle velké kočky domestikovat,“ přiznal po shlédnutí dokumentárního seriálu, jehož ústřední postavou je Joseph Allen Maldonado-Passage, majitel zoo v Oklahomě, který si v současné době odpykává dvaadvacetiletý trest za porušení zákonů o ochraně ohrožených druhů zvířat a dvě nájemné vraždy.

Foto: Sport.cz

Mike Tyson s jedním ze svých tygřích mazlíčků.

Článek

Tyson, který se stal v roce 1986 ve dvaceti letech nejmladším mistrem světa v těžké váze, v dobách největší slávy tygry také choval. „Železný Mike", jak se mu přezdívalo, si postupně koupil tři bengálské tygry, kteří s ním žili v jeho honosném sídle Southingtonu v americkém státě Ohio.

Tyson se s nimi promenádoval na vodítku, hrál si s nimi, s oblibou se s nimi nechal filmovat a fotografovat.

„Tygřici Kenyu jsem měl šestnáct let a měl jsem ji ze všech tygrů nejraději. Spala se mnou i v ložnici, chodila se mnou na procházky do města, byla obrovsky přítulná. Prodal jsem ji až tehdy, když jednomu člověku utrhla ruku," vzpomínal Tyson na doby, kdy se topil v bohatství. Aby ne, když za jeden zápas v ringu kasíroval 30 milionů dolarů.

Foto: championtour.eu/cz

Mike Tyson, jeho život nebyl peříčko.

„Šeredně jsem se pletl, když jsem měl tygry ve svém domě a věřil, že už zdomácnili. Neexistuje možnost, jak tyhle velké kočky stoprocentně domestikovat. Stačí, abyste se k nim jen na chvíli chovali trochu drsně a rozzlobí se, vyrazí a jste mrtví. Teď jsem šťastný, že jsem se jich vzdal," rozpovídal se dnes třiapadesátiletý Tyson, který svých prvních devatenáct zápasů v ringu vyhrál k.o., z toho tucet hned v prvním kole.

Jeho hvězdnou kariéru ukončil až souboj s Evanderem Holyfieldem, jemuž při odvetném utkání v roce 1997 ukousl v ringu kus ucha.

Po shlédnutí sedmidílného dokumentu Tiger King se Tyson přiznal i k tomu, že v dobách své největší slávy chtěl bojovat také s gorilou.

„Někdy na konci osmdesátých let jsme s bývalou manželkou Robin při procházce v newyorské zoo pozorovali v pavilonu opic jednu velkou stříbrnou gorilu, která neustále šikanovala všechny ostatní. V jednom kuse napadala hlavně ty menší a slabší. Nabídl jsem ošetřovateli deset tisíc dolarů, aby klec otevřel a pustil mě dovnitř, abych si to s ní mohl rozdat. Jenže on odmítl, takže z mého souboje se stříbrnou gorilou nebylo nic," vzpomínal Tyson, jenž v roce 2003 zbankrotoval, opakovaně byl zatčen pro držení drog, posléze se dal na cestu pokání a dnes vlastní v jižní Kalifornii čtyřicet akrů pozemků, na kterých se pěstuje marihuana pro lékařské účely.

Reklama

Související témata: