Hlavní obsah

Zápasí se staršími. Desetiletý bojovník sumó váží dvaapůlkrát víc než jeho vrstevníci

Tokio/Praha

Japonskému chlapci Kjuta Kumagajovi je teprve 10 let. Na svůj věk už váží extrémních 85 kilogramů, to je přibližně dvaapůlkrát víc, než je průměr jeho vrstevníků. Ve sportu, který si Kumagaj vybral, se mu ovšem každé kilo navíc ohromně hodí, zápasníci japonského národního sportu sumó jsou svými enormními objemy pověstní. Na to, jak vypadá tréninkový den nadějného sumó bojovníka, se můžete podívat ve videu níže.

Desetiletý zápasník sumó váží 85 kg a chce být světovou jedničkou.

 
Článek

V loňském roce získal titul mistra světa v kategorii do 10 let. Kumagaj má před sebou na scéně sumó zářnou budoucnost. Už teď poráží protivníky klidně o pět nebo šest let starší. „Vyhrávat nad staršími kluky je zábava," tvrdí.

Bez tvrdého tréninku by se ale neobešel. Sumó je v Japonsku národní sport starší více než 1300 let a konkurence je obrovská.

Kumagaje koučuje jeho vlastní otec, šestkrát týdně několik druhů přípravy včetně posilování nebo plavání. Neméně důležitá je samozřejmě strava. Desetiletý chlapec denně zkonzumuje 4000 kalorií, hlavně bílkovin. Nejraději si proto dopřává hovězí steak.

Když vyšlo najevo, že chlapec má na sumó nadání, otec celou rodinu přestěhoval do Tokia kvůli tréninkovým podmínkám. Ve čtvrti, ve které teď rodina bydlí, je známá líheň talentů.

„Nemyslím si, že bych plýtval penězi. Není to jednoduché, utratili jsme mnoho a obětovali už spoustu času. Ale myslím, že je to dobrá investice. Nehazarduji, ale sázím na něj všechno," říká hochův otec a dodává, že cílem jeho syna je stát se „Jokozunou" (Velkým sportovním šampionem) v sumó.

Reklama