Hlavní obsah

V Česku vládne Oktagon, světu zase UFC. Jaké jsou nejznámější MMA organizace?

Americkou UFC a český Oktagon MMA dnes zná skoro každý, promotérských organizací smíšených bojových umění však v globálním měřítku existuje mnohem více. Popularita MMA roste každým rokem, a proto není na škodu představit si ty opravdu nejznámější.

Foto: Facebook: Jiří "Denisa" Procházka

Jiří Procházka si před UFC udělal jméno v Japonsku

Článek

Ultimate Fighting Championship - UFC (USA)

Sídlící v Las Vegas, UFC je jednoznačně nejslavnější promotérskou společností smíšených bojových umění na světě. Od roku 1993, kdy organizace vznikla, uspořádala více než pět stovek akcí po celém světě, včetně Prahy.

Organizaci vede Dana White, který je jedním z hlavních strůjců současné obrovské popularity, díky které v UFC zápasí opravdu jen ti nejlepší. Mezi největší hvězdy organizace patří Randy Couture, George St-Pierre, Jon Jones, Anderson Silva, Chabib Nurmagomedov nebo Connor McGregor.

Od roku 2012 v UFC zápasí také ženy, které bojují ve čtyřech kategoriích. Největší MMA organizaci na světě si vyzkoušelo již šest českých zápasníků.

Bellator (USA)

Bellator je druhou největší MMA organizací v USA a také na světě. Zatímco s UFC se nemůže rovnat co do velikosti jmen zápasníků, svého amerického rivala se snaží předčít v nabídce zápasů, kdy se na akcích kromě MMA objevují třeba i zápasy v kickboxu.

V rámci organizace, která vznikla v roce 2008 a sídlí v Hollywoodu, často bojují bývalí zápasníci a šampioni z UFC, své jméno si zde udělali například Michael Chandler, Ryan Bader, Patrício "Pitbull" Freire nebo Chris Cyborgová.

ONE Championship (Singapur)

Nejslavnější bojová organizace v Asii, kde svou popularitou dost možná překonala i UFC. Singapurská promotérská společnost, jež byla založena v roce 2011, roste bleskurychlým tempem a divákům nabízí kromě MMA také zápasy v kickboxu nebo thajském boxu.

Asijská organizace, dříve pojmenovaná ONE FC, se od těch ostatních výrazně liší váhovými kategoriemi. Ty se po smrti čínského zápasníka v roce 2015 změnily tak, aby fighteři před zápasem shazovali co nejméně váhy, a předešlo se tak zdravotním problémům.

KSW (Polsko)

Celým názvem Konfrontacja Stzuk Walki je polská organizace smíšených bojových umění, která svou velikostí úspěšně konkuruje i svým ruským rivalům a bije se o evropské MMA fanoušky. A těch chodí na KSW akce opravdu hodně - v květnu 2017 přišlo na KSW 39 skoro šedesát tisíc lidí.

Polská organizace razí spíše cestu kvality než kvantity - nepořádá tolik akcí, jejich fight nights však mají báječné vizuální efekty, produkci a dokonce příběhy, které vrcholí právě zápasem.

Skvěle se navíc stará o své zápasníky, kterým mnohdy dává více peněz než slavnější americké organizace.

Professional Fighters League - PFL (USA)

Americká organizace založená v roce 2012 se sice nemůže UFC ani Bellatoru rovnat, její koncept je však zcela unikátní.

V PFL se nepořádají zápasy o tituly, naopak všichni bojovníci soutěží v jakési základní části sezony, která probíhá zpravidla od května do srpna. Sezóna je bodovaná stejně jako ve fotbale (tři body za výhru, bod za remízu) a po skončení základní části nejlepší zápasníci všech vah bojují v play-off o milion dolarů.

Jsou zde stejná pravidla jako v UFC, bojuje se však v desetistranném dekagonu.

M-1 Global (Rusko)

V Rusku je hned několik velkých MMA organizací (Fight Nights Global, Absolute Championship Akhmat, apod.), nejslavnější a nejstarší je z nich je ale M-1 Global. Společnost sídlící v Petrohradu byla založena v roce 1997 a každý rok pořádá až dvacet akcí.

V roce 2018 podepsala partnerství s UFC, pro kterou je v současnosti jakousi farmou - americká organizace odtud bere ty nejlepší zápasníky a zároveň pomáhá s organizací a produkcí ruských akcí.

Za poslední roky vyšlo z M-1 hned několik velkých jmen, včetně Chabiba Nurmagomedova nebo Alexandra Volkova.

Rizin Fighting Federation (Japonsko)

Japonská organizace byla založena až v roce 2015, i přesto má ale velmi bohatou historii. Vzešla totiž z již zaniklé společnosti PRIDE, která byla na přelomu tisíciletí největší rivalem v UFC a dokonce byla považována za největší MMA organizaci na světě.

V rámci Rizin Fighting Federation se bojuje jak v MMA, tak v kickboxu, výjimečně zde můžeme vidět i velmi netradiční zápasy - příkladem může být exhibiční zápas z roku 2018, kdy se do ringu postavil boxer Floyd Mayweather Jr. a japonská hvězda Tenshino Nasukawa.

Před svým odchodem do UFC zde titul v polotěžké váze vybojoval Jiří Procházka.

Oktagon MMA (Česko)

Česká organizace Pavola Nerudy a Ondřeje Novotného sice nepatří mezi světovou špičku, domácí MMA scéně však jednoznačně dominuje a její popularita stále roste.

Promotérská společnost pořádá několik různých akcí ročně a zaštiťuje skoro kompletní českou špičku, včetně zápasníků se zkušenostmi z UFC jako Karlos Vémola, Viktor Pešta nebo Lucie Pudilová.

Reklama

Související témata: