Hlavní obsah

Moderní pětibojař Capalini byl na MS čtvrtý, družstvo má bronz

GUATEMALA

Český reprezentant Libor Capalini obsadil na mistrovství světa v moderním pětiboji v Guatemale čtvrté místo, Michal Michalík skončil devátý a Michal Sedlecký pětadvacátý. Družstvo díky tomu vybojovalo bronz. Nedělní finálový závod vyhrál Litevec Edvinas Krungolcas, zbývající medaile si rozdělili Maďar Viktor Horváth a další litevský pětibojař Andrejus Zadněprovskis.

Foto: PRÁVO

Olympionik Libor Capalini.

Článek

Capalini, který už má z MS stříbro a bronz, nezačal ve finále nejlépe. Po střelbě mu patřilo až dvacáté místo, ale pak se začal mohutně drát vzhůru. V šermu porazil 19 soupeřů a posunul se na osmou pozici, po plavání už byl pátý. Michalík se stále držel na sedmém místě, po parkuru si pak s Capalinim pořadí vyměnili.

Bronzový olympijský medailista z Atén pak v závěrečném běhu útočil na stupně vítězů, ale nedosáhl na ně. Od třetí pozice dělilo Capaliniho 28 bodů. Trenér Jakub Kučera měl po skončení soutěže ze čtvrtého místa smíšené pocity. "Těžko v téhle chvíli říct, jestli jsem spokojený. Pro Capiho to byl spíš průměrný závod, ale ukázalo se, jak je špička vyrovnaná," řekl ČTK.

Největší ztráty nabral jeho svěřenec ve střelbě a parkuru. "Střelba se mu nepodařila, zato pak výborně zašermoval. Škoda velké chyby na koni před trojskokem, ta ho stála 90 bodů. V běhu to pak bylo těsné, ale bronz už nestihl," dodal Kučera.

Vítězný Krungolcas získal první velkou medaili na světovém fóru, přitom už je trojnásobným mistrem Evropy z let 2003 až 2005. Do čela průběžného pořadí se třiatřicetiletý Litevec dostal díky nejlepšímu výsledku v šermu a první pozici už udržel až do cíle běžecké části. Obhájce titulu Čchien Čen-chua z Číny skončil až šestadvacátý, olympijský vítěz z Atén Rus Andrej Mojsejev byl jedenáctý.

Jednotlivci:
1. Krungolcas (Lit.) 5588, 2. Horváth (Maď.) 5556, 3. Zadněprovskis (Lit.) 5468, 4. Capalini (ČR) 5440, 5. Borkin (Ukr.) 5428, 6. Fülep (Maď.) 5408, ...9. Michalík 5328, 25. Sedlecký (oba ČR) 5092.
Družstva:
1. Litva (Krungolcas, Zadněprovskis, Zemaitis) 16.256, 2. Maďarsko (Horváth, Fülep, Kallai) 16.164, 3. Česko (Capalini, Michalík, Sedlecký) 15.860.

Reklama