Hlavní obsah

Verner odstartoval přípravu na mistrovství světa

PRAHA

Krasobruslař Tomáš Verner ve čtvrtek definitivně ukončil oslavy svého úspěchu na nedávném evropském šampionátu ve Varšavě, kde obsadil druhé místo. Nyní se začíná soustředit na mistrovství světa, které se uskuteční v druhé polovině března v Tokiu. Nerad by totiž jako druhý muž starého kontinentu v Japonsku vyhořel a skončil v poli poražených.

Článek

"Prostor, abych si stříbrnou medaili užil, bude po sezóně. Teď začíná další etapa," řekl novinářům Verner. Nejprve jej čeká trénink v Praze, v neděli se přesune do německého Oberstdorfu. Poté se načas vrátí do české metropole a následně zamíří na pár dní do švédského Malmö.

"Musím se dobře připravit. Úspěch z Varšavy mě zavazuje pro další vystoupení a věřím, že mi pomůže, abych se v dalších letech mohl ucházet o medaile na mistrovství Evropy i světa," podotkl dvacetiletý závodník.

Verner si je však dobře vědom, že vypustit z hlavy myšlenky na evropský šampionát nebude lehké. "Pocity, které mám, jsou strašně příjemné. Na druhou stranu si je budu snažit vzít do tréninku s sebou, protože emoce patří k našemu sportu a to štěstí tomu pomáhá," řekl ČTK člen BK České Budějovice.

Náročný trénink bude podstupovat i proto, aby jako evropská dvojka letošního roku neskončil vzadu, ve výsledkovém propadlišti. "Ten tlak tam trochu bude. Není to tak dlouho, co se pódium na mistrovství Evropy rovnalo pódiu na MS. Ten čas se sice změnil, ale já doufám, že se vrátí zpět," uvedl Verner.

Nechce skončit v poli poražených

Na světovém šampionátu bude spoléhat na stejný krátký program i volnou jízdu jako v dosavadním průběhu sezóny. "Ve volné bych ale chtěl opravit ty chyby, kterých jsem se dopustil," poukázal na fakt, že se mu nepodařilo bezchybně skončit čtverný toeloop a udělal i řadu dalších chyb.

"Ta jízda je sama o sobě kvalitní a měla by stačit i na světový šampionát. Na úpravy navíc není čas, bylo by to moc narychlo a obrátilo by se to proti nám," tvrdil.

V Tokiu nebude Verner patřit mezi favority. "Dobří budou Japonci, Kanaďané, Američané, Číňané a navíc to, že jsem byl druhý na ME, neznamená, že mě nikdo ze soupeřů z Polska nepřeskočí," řekl Verner. Trenérka Vlasta Kopřivová by byla spokojena s umístěním svého svěřence do desátého místa. "To by bylo velice dobré. Přála bych si ale, aby to bylo lepší," řekla Kopřivová.

Naháněl ho antidopingový komisař

Úspěch na ME přinesl Vernerovi i den volna a posunutí začátku "světové" přípravy. Paradoxně mu to ale přidělalo i trochu starostí. V úterý za ním totiž do Vršovic, kde měl trénovat, dorazila antidopingová kontrola. "Seděl jsem s přítelkyní na kafi na Vinohradech a najednou zvoní telefon, na kterém se mi objevilo antidoping.

Pan komisař už čekal na zimním stadiónu, tak jsem se musel sebrat a spěchat tam. Za půl hodinky jsem tam byl a naštěstí mi kafe pomohlo k tomu, že ta kontrola byla rychle zvládnutá," pousmál se Verner.

Reklama