Hlavní obsah

Trenér rychlobruslařů Novák: Mistry světa dělám ze spadlých haluzí

PRAHA

Trenér českých rychlobruslařů Petr Novák může být na své svěřence právem pyšný. Martina Sáblíková je několikanásobnou mistryní světa, dvakrát vyhrála SP a míří za třetím vítězstvím. A přitom stačilo málo a Česká republika o svou ledovou královnu přišla. Není divu. Podmínky, které v Čechách rychlobruslaři mají, nejsou vůbec ideální. Ale začíná se blýskat na lepší časy...

Foto: Ivana Roháčová

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a trenér Petr Novák

Článek

Před nedávnou dobou se objevily informace, že Martina Sáblíková dostala nabídku z Kazachstánu, aby za něj závodila. „Nemá smysl už o tom mluvit, je to pryč. Když jsme četli diskuse na internetu, jestli máme či nemáme odejít a viděli tu velikou podporu obyčejných lidí, kteří nám fandí, rozhodli jsme se zůstat. A to mnozí z nich psali, že by nám fandili, i kdybychom jezdili za Kazachstán, který nám nabízel nejvíc,“ vyprávěl Novák. „Martina je velice populární, a to i v Holandsku, které má své skvělé rychlobruslaře. Zájem fanoušků po celém světě nás těší,“ přiznal Novák.

Trenér věří, že jejich rozhodnutí bylo správné. „Udělali jsme to také s vírou, že se u nás něco stane a rychlobruslení dostane více peněz a hlavně přijdou přímo ke špičkovým sportovcům. Věříme, že budeme mít také halu. Svého rozhodnutí nelitujeme i kvůli sponzorům a Dukle. Martina by musela přestat závodit za Česko, takže by nebyla letos ani mistryní světa, ani vítězkou Světového poháru,“ vysvětloval kouč.

Hala bude určitě využitá

Podmínky, které má tým rychlobruslařů v České republice, jsou velmi špatné. A tak mnoho času tráví přípravami v zahraničí. Nyní se ale prý vše změní. S výstavbou haly ve Velkém Oseku to totiž konečně začíná vypadat velice nadějně. „Podle posledních informací je již zajištěn soukromý investor. V dohledné době by měly být dotaženy i záležitosti kolem pozemku a projektu, takže by se ještě letos mohlo začít stavět. Mrzí mě, že jinde se do sportovních akcí vloží stovky miliónů a v případě víceúčelové haly ve Velkém Oseku od toho dává stát ruce pryč a vše zůstává na soukromém investorovi,“ zlobil se.

Strach, že by hala ležela ladem, rozhodně nemá. „Jsem přesvědčený, že využitá bude, a to dokonce vydatně. Nejen pro přípravu rychlobruslařů, kteří ušetří za cesty do zahraničí. Bude tam dlouhá i krátká dráha, hala bude využitelná i pro hokej a také pro veřejnost,“ uvedl Novák.

Věří ve tři medaile z olympiády

Se svými svěřenci může být trenér naprosto spokojený. „Martina ví, co chce a kudy vede cesta. Klidně může jezdit na špičce ještě patnáct let. Vůbec není pravda, že ji dřu. Pořád máme rezervy i v objemu tréninku. Vždyť její největší soupeřky mají odježděno víc než Martina o dvě až třista hodin,“ líčil.

Příští rok se konají olympijské hry ve Vancouveru a kouč českých rychlobruslařů má o počtu medailí jasno. „Je krásné, že za Martinou už jsou další děvčata, ještě juniorky, Karolína Erbanová a Andrea Jirků. Proto když mluvím o třech medailích z olympiády ve Vancouveru, není to nereálné. Máme v týmu i šikovné chlapce. Nemám možnost si vybírat talenty, beru, jak já říkám, spadlé haluze, a z nich se snažím dělat mistry světa. A ono se to daří i díky jejich přístupu. Ti mladí podřídili sportu osobní život, protože chtějí vyhrávat. Víc si jako trenér nemůžu přát,“ uzavřel Petr Novák.

Reklama