Hlavní obsah

Krasobruslař Verner bere ME hlavně jako přípravu na olympiádu

PRAHA

Generálka na olympijské hry čeká v tomto týdnu krasobruslaře Tomáše Vernera. Čtvrtý muž z loňského mistrovství světa má v této sezóně často zdravotní problémy, i proto bere nadcházející evropský šampionát v Tallinnu hlavně jako přípravu na Vancouver. Rád by sice získal třetí medaili na kontinentálním mistrovství, ale není to jeho hlavní cíl.

Článek

"Chci zajet dobrý závod, což znamená to, co jsem si naplánoval. Vím, za čím jdu. Chci závodit a myslím si, že to potřebuju. Nejedu tam ale proto, abych porazil Pljuščenka, Lambiela, Jouberta a další. Beru to jako součást přípravy na olympiádu, potřebuju získat jistotu na závodním ledě," uvedl Verner.

Třiadvacetiletý krasobruslař má v této sezóně často zdravotní problémy, zejména s nachlazením. Fit nebyl ani na konci roku, kdy nečekaně prohrál s Michalem Březinou na českém mistrovství.

"Po šampionátu to bylo docela špatné. Dost času jsem strávil v horečkách, něco mi sedělo na plicích. Nemohl jsem nic dělat, neměl jsem chuť k jídlu a nemohl jsem ani trénovat, a když jsem byl na ledě, tak jsem se hned zadýchal a nikam to nevedlo," popsal Verner svůj prosincový stav, kvůli kterému se dostal i do menších depresí. "Pak jsem se ale dal do kupy a od Silvestra je to lepší," řekl.

Svěřenec trenérů Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha přesto uvažoval i o tom, že by mistrovství Evropy vynechal. "Úvaha, že bych na Evropu nejel, tady byla. Jako první přišla ze strany trenérů. Bavili jsme se o tom, že hlavní jsou olympijské hry. Nakonec jsem se ale rozhodl startovat. Věřím, že v Tallinnu podám nějaký výkon, a na něm pak budeme moci v dalších dvou třech týdnech stavět," uvedl Verner.

Evropský šampión z roku 2008, který o rok dříve skončil druhý, si je ale dobře vědom tréninkového manka a skutečnosti, že do ideální formy potřebuje ještě několik týdnů tréninku. "Na druhou stranu se už dva týdny cítím při síle, i když mi ubyla nějaká svalová hmota a při závodě mi bude chybět," řekl Verner, jenž si chce v Tallinnu ověřit, jak na tom ve skutečnosti je. "V tréninku to vypadá dobře, jsem schopen jet celé programy. Před olympiádou ale potřebuji jeden dobrý závod a bude vše v pořádku," podotkl.

Verner původně plánoval, že do Kanady odletí dříve a finální část přípravy na olympiádu absolvuje v Torontu, kde žije jeho choreografka Lori Nicholová. Nakonec ale bude trénovat v Evropě a do zámoří odletí speciálem Českého olympijského výboru 11. února.

Reklama