Hlavní obsah

Moderní pětibojař Michalík byl na úvod SP čtvrtý v Palm Springs

PALM SPRINGS

Michal Michalík obsadil čtvrté místo v zahajovacím závodě seriálu Světového poháru v Palm Springs. V americkém dějišti přitom vedl od první disciplíny, vedení i medaili nakonec ztratil v závěrečné kombinaci běhu a střelby. Další český reprezentant David Svoboda skončil osmý, z prvního triumfu v kariéře se radoval Ukrajinec Pavlo Tymoščenko.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Moderní pětibojař Michal Michalík s bronzovou medailí z MS.

Článek

Michalík se ve svém prvním startu po sedmiměsíční přestávce - po loňském mistrovství Evropy a zdravotních problémech - ujal vedení hned po úvodním šermu a k nejlepším patřil i v parkúru, kde získal plný počet bodů. O medaili přišel až v cílové rovince, kde jej předběhl Bělorus Michalij Hajanovskij. Druhý skončil Maďar Adam Marosi.

Umístění pod bednou litoval 

"Před finále jsem se necítil úplně dobře, protože jsem netušil, co se mnou tak dlouhá pauza udělá. Hlavně jsem si přál, abych překonal tu nejistotu a nepokazil závod, protože ta 'deka' se pak táhne většinou celou sezónu. Teď věřím, že to bude naopak," uvedl třicetiletý Michalík v tiskové zprávě. Umístění těsně pod stupni vítězů litoval. "Jenže už jsem skutečně nemohl a na útok Bělorusa jsem nestačil zareagovat," přiznal.

Excelentní Svoboda

Úřadující mistr Evropy Svoboda naopak v závěrečné disciplíně exceloval, i přes svalové potíže se druhým nejlepším výkonem posunul do elitní desítky z 24. pozice. V jednu chvíli byl dokonce šestý, ale na další útok rezignoval. "Před závodem jsme se báli, že má David natržený lýtkový sval, proto neběžel naplno. Domluvili jsme se, že body z poháru má jisté, proto se bude šetřit, aby případné zranění nepokazilo celou předolympijskou sezónu," řekl trenér Jakub Kučera.

Polívka pokazil šerm

Ondřej Polívka pokazil šerm, ve kterém skončil mezi 36 finalisty úplně poslední, a celkově obsadil 22. pozici. Michal Sedlecký po nevydařeném závodě, ve kterém doplatil i na neposlušnost koně, byl hodnocen jako 33.

Světový pohár bude pokračovat druhým dílem v polovině dubna v Itálii.

Závod Světového poháru v moderním pětiboji v Palm Springs (USA):
1. Tymoščenko (Ukr.) 5740 bodů, 2. Marosi (Maď.) 5720, 3. Hajanovskij (Běl.) 5596, 4. Michalík 5588, ...8. Svoboda 5552, 22. Polívka 5380, 33. Sedlecký (všichni ČR) 4900.

Reklama