Hlavní obsah

Sáblíková nedala Beckertové šanci a popáté ovládla Světový pohár

HEERENVEEN/PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková v sobotu v nizozemském Heerenveenu vybojovala páté vítězství v řadě v seriálu Světového poháru na dlouhých tratích. V závodě na 3000 metrů zvítězila časem 4:06,21 minuty a o téměř dvě sekundy porazila svoji rivalku v boji o celkové prvenství Němku Stephanii Beckertovou.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková líbá trofej pro vítězku.

Článek

„Závod byl zcela v režii Martiny. Hlídala si první pozici, a když Němka zrychlila, ona zvýšila tempo také,“ popsal stručně průběh souboje kouč Petr Novák.

„Když se jelo v listopadu v Heerenveenu poprvé a Martina nemohla kvůli nemoci nastoupit, považovali jsme šanci na páté vítězství za ztracenou. Pak měla smůlu Beckertová, které se v Moskvě zlomila brusle, a vrátili jsme se do hry. Pak už to bylo opět v režii Martiny. Nemoc a smůla, i ty ke sportu patří,“ dodal Novák s tím, že jeho svěřenkyně vyrovnala rekord legendární Němky Gundy Niemannové, která dosáhla také pěti vítězství v řadě. „Celkově má ale o dvě prvenství víc, takže máme ještě co dohánět,“ řekl s úsměvem.

„Na startu jsem hodně cítila zraněný kotník. Bolel ještě při prvních dvou stech metrech. V dalším průběhu už jsem ho nevnímala, protože jsem se musela soustředit na jiné věci. Především techniku a soupeřku,“ přidala se Sáblíková. „Trenér mi průběžně hlásil její časy, což bylo z hlediska taktiky důležité. Když bylo třeba, dokázala jsem zrychlit a závod jsem tak měla pod kontrolou,“ dodala.

Soupeřka první gratulantkou

Beckertová byla také první gratulantkou... „Bylo na ní ale vidět, že je smutná. Trojka jí jde lépe než pětka. Věřila si. Chtěla mě porazit, ale nedala jsem jí prakticky šanci. To Claudia Pechstein měla z mého úspěchu velkou radost. A spokojená byla i se svým čtvrtým místem, protože se kvalifikovala na mistrovství světa do Inzellu,“ říkala spokojeně Sáblíková.

Pátého vítězství v řadě si velmi cení. „Každé má svoji hodnotu, protože se rodilo za jiných podmínek. To letošní bych nazvala šťastným vítězstvím. Po listopadovém Heerenveenu jsem si říkala, že to asi ztracené, protože těch sto bodů se zdálo strašně moc. Když pak měla Beckertová smůlu v Moskvě, cítila jsem, že tu šance ještě je. Sice mě teď omezoval zraněný kotník, ale já se peru, dokud stojím na nohou a mám trochu sil. A to se mi vyplatilo,“ zdůraznila Sáblíková.

V neděli ji čeká slavnostní vyhlášení a velký pohár pro vítězku. „Vyhlášení umějí v Heerenveenu skvěle, to je obrovská show. Loni jsme ovál objížděli v autech. Nevím, v čem to bude letos, ale zase mě čeká šichta. Budu mávat plným tribunám s pohárem v ruce a on je hodně těžký,“ smála se do telefonu.

„V pondělí už jedeme do Inzellu, kde se bude příští týden závodit o tituly mistrů světa na jednotlivých tratích. Mám tři šance, tak věřím, že se bez medaile nevrátím,“ slíbila Sáblíková.

Výsledky finále Světového poháru v rychlobruslení v Heerenveenu
Ženy:
500 m: 1. Gerritsenová (Niz.) 38,31, 2. Wolfová (Něm.) 38,37, 3. I Sang-hwa (Korea) 38,49.
Průběžné pořadí SP (po 11 z 12 závodů): 1. Wolfová 1040, 2. I Sang-hwa 755, 3. Boerová (Niz.) 645, ...26. Erbanová (ČR) 76.
3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:06,21, 2. Beckertová (Něm.) 4:08,03, 3. Voorhuisová (Niz.) 4:08,96.
Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Sáblíková 510, 2. Beckertová 475, 3. Rookardová (USA) 351.

Reklama