Hlavní obsah

Suverénní Kulhavý dominoval v Kanadě a znovu vede SP bikerů

MONT SAINTE ANNE

Biker Jaroslav Kulhavý zcela ovládl dnešní závod v kanadském Mont Sainte Anne a po třetím triumfu v kariéře se vrátil do čela Světového poháru v cross country. Na technicky obtížné trati, kde si loni dojel pro titul vicemistra světa, vedl od začátku a neustále náskok zvyšoval až na konečnou minutu a 42 sekund na druhého Švýcara Nina Schurtera. Třetí skončil úřadující světový šampion Španěl José Antonio Hermida.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Nashová

Článek

Šestadvacetiletý Kulhavý stoprocentně využil absence francouzského lídra poháru Juliena Absalona. Po čtvrté zastávce ho předstihl ho v hodnocení seriálu, který má před sebou ještě tři závody včetně srpnového podniku v Novém Městě na Moravě. Ani počtvrté v této sezoně SP nechyběl Kulhavý na stupních vítězů.

Po třetím místě v dubnu v jihoafrickém Pietermaritzburgu triumfoval v květnu v britském Dalby Forest a následně byl druhý v německém Offenburgu. V polovině června ho potkala nehoda při tréninku, po srážce s autem přišel o zuby a měl zašitou bradu. Už o deset dnů později však vybojoval stříbro na MS v maratonu na 116 km trati a dnes opět dominoval.

Po prvním ze šesti kol vedl o 20 sekund a stále soupeřům ujížděl. Do závěrečného okruhu vstupoval s náskokem necelých dvou minut. "I po nedávné nehodě se cítím dobře. Zdejší trať je technicky těžká, to mi sedí," řekl v rozhovoru po dojezdu. Závod provázelo teplé slunné počasí a často se bikeři polévali vodou. "Vedro mi nevadilo, vyhovuje mi," dodal Kulhavý.

Poprvé v sezoně se dostala do elitní desítky Kateřina Nashová, která dnes pod horou Svaté Anny obsadila čtvrté místo. Ke stupňům vítězů chybělo české mistryni devět sekund.

Třiatřicetiletá Nashová si spravila náladu po nepovedeném úvodu sezony. V úvodních dvou závodech SP ji zastavily defekty a ve třetím závodě neměla kvůli vysokému startovnímu číslu příliš šancí propracovat se zezadu polem soupeřek.  Dnes se Nashová držela v čele už od úvodu a nikdy neklesla níž než na pátou příčku. V posledním z pěti okruhů mohutně stahovala náskok Francouzky Julie Bressetové na třetím místě, ale na stupně vítězů nakonec nedosáhla.

Pro vítězství si suverénně dojela domácí Catharine Pendrelová, která za sebou druhou Irinu Kalentěvovou z Ruska nechala o 58 sekund. Nashová na svou kolegyni z týmu Luna ztratila 2:01 minuty. Závod nedokončila druhá česká bikerka Tereza Huříková, která odstoupila po prvním okruhu, který absolvovala jako šestadvacátá.

SP horských kol v Mont Sainte Anne (Kanada) - cross country:
Muži: 1. Kulhavý (ČR) 1:35:51, 2. Schurter (Švýc.) -1:42, 3. Hermida (Šp.) -1:54, 4. Flückiger -2:33, 5. Vogel (oba Švýc.) -2:51, 6. Stander (JAR) -3:42, ...28. Friedl -9:59, 35. Ulman -12:32, 37. Novák -13:37, Škarnitzl (všichni ČR) -1 kolo.
Průběžné pořadí SP (po 4 ze 7 závodů): 1. Kulhavý 860 b., 2. Schurter 670, 3. Absalon (Fr.) 650, ...32. Škarnitzl 137, 33. Ulman 127, 36. Friedl 123, 49. Novák 82, 75. Spěšný 22, 83. Eberl (všichni ČR) 16.
Ženy: 1. Pendrelová (Kan.) 1:38:23, 2. Kalentěvová (Rus.) -58, 3. Bressetová (Fr.) -1:52, 4. Nashová (ČR) -2:01, 5. Prémontová (Kan.) -2:36, 6. Oslová (Rak.) -2:45, ...Huříková (ČR) nedokončila.
Průběžné pořadí SP (po 4 ze 7 závodů): 1. Bressetová 860, 2. Pendrelová 720, 3. Prémontová 480, ...17. Nashová 289, 25. Huříková 213, 48. Havlíková (ČR) 72.

Třiatřicetiletá Nashová si v dějišti loňského světového šampionátu spravila náladu po nepovedeném úvodu sezony. V úvodních dvou závodech SP ji zastavily defekty a ve třetím závodě neměla kvůli vysokému startovnímu číslu příliš šancí propracovat se zezadu polem soupeřek.

Dnes se Nashová držela v čele už od úvodu a nikdy neklesla níž než na pátou příčku. V posledním z pěti okruhů mohutně stahovala náskok Francouzky Julie Bressetové na třetím místě, ale na stupně vítězů nakonec nedosáhla.

Pro vítězství si suverénně dojela domácí Catharine Pendrelová, která za sebou druhou Irinu Kalentěvovou z Ruska nechala o 58 sekund. Nashová na svou kolegyni z týmu Luna ztratila 2:01 minuty.

Závod nedokončila druhá česká bikerka Tereza Huříková, která odstoupila po prvním okruhu, který absolvovala jako šestadvacátá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články