Hlavní obsah

Vyšetřování nenašlo důkazy o dopingu rychlobruslařky Pechsteinové

BERLÍN

Vyšetřování státního zastupitelství v Mnichově nenašlo žádné důkazy o možném dopingu slavné německé rychlobruslařky Claudie Pechsteinové. Devětatřicetiletá soupeřka Martiny Sáblíkové dostala od Mezinárodní bruslařské unie (ISU) v roce 2009 dvouletý distanc, aniž měla pozitivní test, a přišla mimo jiné o olympijské hry ve Vancouveru.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Claudia Pechsteinová je zřejmě bez viny.

Článek

Žalobu na neznámého pachatele podal v případu Pechsteinové před dvěma lety Německý rychlobruslařský svaz (DESG), jenž tak následoval regule Německého olympijského sportovního svazu. Ve středu DESG uvedl, že vyšetřování neodhalilo v kauze žádné kriminální činy. ¨

Abnormální hodnoty prý zdědila po otci

"To mě nepřekvapuje. Kde není dopingové provinění, nemohou být ani žádní komplicové," uvedla pětinásobná olympijská vítězka Pechsteinová, kterou ISU distancovala kvůli podezřelým hodnotám retikulocytů v krvi na mistrovství světa 2009 v Hamaru. Pechsteinová nařčení z dopingu odmítá a tvrdí, že má abnormální hodnoty dědičně po svém otci.

"Vždycky jsem říkala, že taková vyšetření vítám, protože přinesou důkazy toho, že můj život byl zničen omylem. Teď se to opět potvrdilo," uvedla Pechsteinová, jež se na ledový ovál vrátila letos v únoru a na mistrovství světa vybojovala nečekaně bronz na trati 5000 metrů.

Omluví se ISU?

Bruslařskou unii slavná Němka vyzvala, ať zahájí nové vyšetřování případu. "Ale šéfové ISU se obklopili hradbou mlčení. Bohužel jim chybí odvaha k tomu, aby se mi veřejně omluvili," dodala Pechsteinová, jež příští rok v únoru oslaví 40. narozeniny.

Reklama

Související témata: