Hlavní obsah

USA - Srbsko 79:59Nadvláda pokračuje, americké basketbalistky si zahrají o sedmé zlato v řadě

Basketbalistky USA zvítězily v semifinále olympijského turnaje nad Srbskem 79:59 a zahrají si o sedmé zlato za sebou. Obhájkyně prvenství táhla Brittney Grinerová, která zaznamenala 15 bodů a 12 doskoků. Double double si připsala také Breanna Stewartová s 12 body a 10 doskoky. Mistryním Evropy nestačilo ani 15 bodů Yvonne Andersonové. Američanky narazí v nedělním finále na domácí Japonky, které překvapivě porazily Francii 87:71 a slaví největší úspěch v historii.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Americké basketbalistky potvrzují nadvládu a zahrají si o sedmé olympijské zlato v řadě

Článek

"Jsme rády, že jsme se dostaly zase do bojů o zlato. Stále se máme v čem zlepšovat, ale líbí se mi ta soudržnost, kterou v týmu máme. Hráčky v základní sestavě odvedly dobrou práci a nastavily laťku i pro ty, které nastoupily z lavičky," řekla americká basketbalistka Sylvia Fowlesová, která už tři olympijská zlata má.

Svěřenkyně trenérky Dawn Staleyové rozhodly o svém pátém triumfu na turnaji už v první půli, neboť si vypracovaly osmnáctibodový náskok. Nakonec zápas zakončily výhrou o 20 bodů a prodloužily svou neporazitelnost pod pěti kruhy na 54 zápasů. Naposledy prohrály na OH v roce 1992 v Barceloně, kde braly bronz. V Japonsku mohou nyní triumfovat podeváté v historii.

"Máme už jen jeden cíl, a to vyhrát zlato," prohlásila Grinerová a Fowlesová doplnila: "Naší strategií je zůstat dál v klidu a pořád se basketbalem bavit. Tahle olympiáda není jako ty ostatní. Ať už narazíme na jakéhokoliv soupeře, určitě s námi bude hrát agresivně a musíme se s tím vypořádat. Musíme se dál soustředit na náš úkol a pokusit se vyhrát zlato."

Srbky čeká stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiro boj o bronz. Tehdy uspěly, Francii porazily 70:63. "Musíme zvednout hlavy. Prohrály jsme s USA a upřímně to není ani moc překvapení. Byly od začátku zápasu lepší, stejně jako po celý turnaj. Náš zápas ale teprve přijde a musíme dát všechno do boje o bronz," dodala srbská podkošová hráčka a autorka pěti bodů Jelena Brooksová.

O další překvapení se postaraly Japonky, neboť po vyřazení Belgičanek porazily i v semifinále úřadující vicemistryně Evropy z Francie. Do olympijského finále se dostaly poprvé. Domácímu celku pomohla 17 body Himawari Akahoová, 18 asistencemi vytvořila olympijský rekord rozehrávačka Rui Mačidaová.

Japonky zopakovaly proti Francii vítězství v základní skupině, tehdy vyhrály 74:70. Nyní mají jistou první medaili z basketbalu. Dosud byly nejlépe páté v roce 1976. Francouzky se pokusí v repríze pět starého boje o bronz vrátit Srbkám tehdejší porážku z Ria de Janeiro (63:70).

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Basketbal:
Ženy - semifinále:
USA - Srbsko 79:59 (25:12, 41:23, 58:39)
Nejvíce bodů: Grinerová 15, Grayová 14, Stewartová 12 - Andersonová 15, Škoričová 9, Butulijaová 8.
13:00 Francie - Japonsko.

Reklama

Související témata: