Hlavní obsah

Vodácká extáze! Chaloupka má zlato, Gabriela Satková bronzovou medaili z MS

Aktualizováno

Neuvěřitelná bomba v podobě zlaté medaile Václava Chaloupky vybouchla na vodním kanále v Bratislavě během MS ve vodním sllaomu. Český reprezentant získal zlato v této kategorii poprvé od roku 1977. Gabriela Satková vybojovala při premiérovém startu ve finále seniorského mistrovství světa bronz. Devatenáctiletá závodnice, která jela v Bratislavě o medaile jako jediná z českých reprezentantek, předvedla stejně jako v semifinále čistou jízdu, o ještě lepší umístění ji připravilo zaváhání v posledních brankách.

Foto: kanoe.cz/Aleš Berka

Čeští medailisté z bratislavského Čunova: zlatý Václav Chaloupka a bronzová Gabriela Satková.

Článek

Čeští kanoisté zvládli finále, v němž závodníci hodně chybovali, jako jediní bez trestného dotyku branky. Bronzový medailista z loňského ME Chaloupka zajel na rozdíl od semifinále čistě, domácího favorita Alexandera Slafkovského porazil o 15 setin sekundy a postaral se o první medaili českého kanoisty na MS od bronzu Stanislava Ježka 2006 v Praze. Třetí skončil Němec Franz Anton.

Když se Chaloupkovi houpala zlatá medaile na krku, pořád nemohl triumfu uvěřit. "Přiznám se, že jsem to ještě nevstřebal a ještě to nějakou chvilku bude trvat, ale je to nádherný pocit," řekl novinářům.

Devatenáctiletá Gabriela Satková, která jela v Bratislavě o medaile jako jediná z českých reprezentantek, předvedla stejně jako v semifinále čistou jízdu. Loňskou mistryni Evropy o ještě lepší umístění připravilo zaváhání v posledních brankách. "Byla jsem už lehce unavená a nedávala jsem si úplně pozor na nájezdy. Potom jsem tam musela točit erku v jedné bráně, kterou jsem chtěla jet napřímo," popisovala.

Ze třetího místa a bronzové medaile byla nadšená. "Je to úplně nejlepší pocit. Já nemůžu uvěřit, že to patří mně a že ji můžu mít na krku. Já popravdě ani nechci ji sundat, protože tohle je pro mě neuvěřitelný zážitek a taky úspěch. Takže asi s ní dneska budu i spát," poznamenala Satková.

Výbornou formu v Bratislavě potvrdila Elena Apelová. Německá závodnice navzdory dvousekundové penalizaci vybojovala titul a ještě tak vylepšila svůj výkon ze soboty, kdy získala stříbro na kajaku. Druhá dnes skončila stejně jako na olympijských hrách v Tokiu Britka Mallory Franklinová.

V semifinále na šampionátu v Bratislavě ztroskotaly čerstvá vítězka Světového poháru Tereza Fišerová i všestranná Martina Satková, která na MS kombinuje slalom a sjezd. Mezi muži se do finále nevešel Vojtěch Heger, který doplatil na padesátisekundovou penalizaci na dvacáté brance.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Bratislavě:
Muži:
C1:
1. Chaloupka (ČR) 92,02 (0 trest. sekund)
2. Slafkovský (SR) -0,15 (2)
3. Anton (Něm.) -2,08 (2)
...7. Rohan -7,13 (0)
v semifinále 25. Heger (oba ČR)
Ženy:
C1:
1. Apelová (Něm.) 99,03 (2)
2. Franklinová (Brit.) -0,31 (0)
3. G. Satková -3,47 (0)
...v semifinále
12. M. Satková
13. Fišerová (všechny ČR).
Extrémní slalom:
Muži:
1. Clarke (Brit.)
2. Butcher (N. Zél.)
3. Leitner (Rak.)
...Přindiš vyřazen ve čtvrtfinále.
Ženy:
1. Foxová (Austr.)
2. Apelová
3. Leibfarthová (USA)
...Minařík Kudějová vyřazena v semifinále, Galušková (obě ČR) vyřazena ve čtvrtfinále.

Reklama