Hlavní obsah

Běchovice poprvé vyhrál Zajíc, obhájkyně Stewartová vylepšila rekord

Praha
Aktualizováno

Martin Zajíc poprvé vyhrál závod Běchovice-Praha a stal se mistrem republiky v silničním běhu na deset kilometrů. Brněnský vytrvalec v závěru utekl Viktoru Šináglovi a zvítězil v čase 30:34. Ženský titul obhájila Moira Stewartová, která triumfovala s více než minutovým odstupem před olympioničkou Terezou Hrochovou. Časem 33:24 se Stewartová postarala o nejlepší výkon historie mistrovství republiky.

Foto: Aleš Gräf

Česká běžkyně Moira Stewartová

Článek

Jednadvacetiletý Zajíc byl dosud na Běchovicích nejlépe devátý, letos se mu ale podařilo zaskočit všechny favority. Šinágla porazil o 18 sekund, třetí doběhl Vladimír Marčík. Těsně pod stupni vítězů skončili vítězové z minulých let Vít Pavlišta a Jiří Homoláč.

V nejlepší trojici se tak objevili stejní běžci jako v závodu na 5000 metrů na červnovém mistrovství ČR na dráze. Ve Zlíně tehdy zvítězil Šinágl před Marčíkem, Zajíc byl třetí.

Mezi ženami triumfovala obhájkyně

Stewartová doběhla na Žižkov v čase 33:24 a byla o tři vteřiny rychlejší než Eva Vrabcová Nývltová před šesti lety. V běchovické historii byla lepší pouze Keňanka Nancy Wambuaová (33:18). Stewartová letos porazila Hrochovou i v mistrovském závodu na 10.000 metrů na dráze.

Běh z Běchovic do Prahy je nejstarším nepřerušeným závodem v Evropě, letos se konal 125. ročník. Po mistrovství republiky následoval závod pro veřejnost ve třech vlnách po 1000 účastníků.

Závod Běchovice-Praha, mistrovství ČR v silničním běhu na 10 km:
Muži:
1. Zajíc (Univerzita Brno) 30:34
2. Šinágl (Olymp Praha) 30:52
3. Marčík (Škoda Plzeň) 31:04
Ženy:
1. Stewartová (Spartak Praha 4) 33:24
2. Hrochová (Škoda Plzeň) 34:37
3. Novotná (Olymp Brno) 35:44

Reklama