Hlavní obsah

Biatlonová legenda žije v Praze

PRAHA

Jako jediný biatlonista v historii získal zlaté medaile na čtyřech olympiádách po sobě. Nyní 57letý Rus Alexander Tichonov působí ve funkci viceprezidenta Mezinárodní biatlonové unie (IBU) a už půl roku žije střídavě v sídle unie v rakouském Salcburku či v Praze.

Článek

"Poznal jsem města 58 zemí světa, ale nikde to pro mne nebylo tak fascinující jako u vás. Zlatá Praha je jen jedna a já nechci bydlet v nějakém stříbrném městě. Žijí tu i krásní lidé, mám to tu rád a chtěl bych u vás rozvíjet i některé podnikatelské aktivity. Zatím hledám, kam investovat," říká Tichonov.

Zaplatí přenosy

Ze své kapsy se rozhodl uhradit dvacet tisíc dolarů, aby Česká televize mohla vysílat přímé přenosy z březnového MS biatlonistů v Hochfilzenu. "Lidé v Česku jsou mi hodně blízcí a chci, aby viděli televizně nejatraktivnější zimní sport," zdůrazňuje Tichonov. "Chybí jen formalita podpisu, jen musíme dořešit, zda ty peníze půjdou přes svaz, nebo si udělá kontrakt přímo s televizí," říká šéftrenér českých biatlonistů Pavel Levora a připomíná, že Tichonov osobně podpořil i žádost českého svazu o příspěvek ve výši 30 tisíc dolarů od mezinárodní unie.

Majitel jedné z největších ruských agrofarem si nezvyklá vydání může dovolit. Nedaleko Rostova pěstuje na 19 tisících hektarech půdy kukuřici, slunečnice a pšenici, chová 2500 vepřů, vyrábí těstoviny, mouku. "Dokonce máme vlastní pekárnu, kterou zásobujeme nedaleký dětský domov."

Nosí medailové sako

Za kvalitu svých výrobků získal i vrcholné ocenění zemědělců, Zlatého Oskara. "Jsem zvyklý vyhrávat, mám ze sportu takovou náturu," míní jedenáctinásobný světový šampión Tichonov a s hrdostí obléká své medailové sako: "Všechny své cenné kovy nosím s sebou a mohu se s nimi v každé chvíli potěšit."

Zlaté olympijské medaile sbíral od Grenoblu 1968 až po Lake Placid 1980 Tichonov ve štafetách, z individuálních startů má jen stříbro z her v Sapporu. "Kdybych vyhrával vše, nezbylo by nic na ostatní," vtipkuje vítěz celosvětové ankety o nejlepšího biatlonistu 20. století.

Od biatlonu si odskočil do cestovky

Po skončení kariéry v 80. letech zmizel na šestnáct let z biatlonové scény. "Musel jsem vydělat peníze," říká člověk, který sedm let řídil sovětsko-rakouskou cestovní kancelář. "Těžili jsme z netradiční náplně cest, zaměřovali se na myslivost, rafting nebo rybolov," přibližuje Tichonov, jenž se v roce 1995 stal prezidentem Ruské biatlonové federace a tehdy začala jeho funkcionářská dráha.

"Snažím se dosáhnout co největší popularity našeho sportu. Dvaadvacet let jsem závodil, celý život mám spojený s biatlonem. Na závodech držím palce svým krajanům, při letošním fotbalovém mistrovství Evropy v Portugalsku jsem však fandil Česku."

Přál zlato Šebrlemu

Za hrdinu olympiády v Aténách pak označuje desetibojaře Šebrleho. "Vyhrál nejtěžší disciplínu celého programu, navíc je to hezký, reprezentativní chlap, přál jsem mu vítězství," dodává Tichonov.

Před čtyřmi lety byl doma podezřelý z organizování atentátu na gubernátora, dokonce strávil měsíc ve vazbě. Na rozdíl od svého bratra odsouzen nebyl a po aféře odjel z Ruska "Šlo o politickou hru. Byl jsem úspěšný a populární a vznikl tlak, abych opustil zemi. To už je ale pryč, k minulosti se nechci vracet, domů nyní jezdím svobodně," říká ruský funkcionář, který byl později rehabilitován.

Reklama