Hlavní obsah

Kostelecký: Nemá smysl se nervovat Pekingem

Český brokař David Kostelecký se v této sezóně vrátil do světové špičky, což potvrdil i tím, že letos střílel tříkrát ve finále Světového poháru. Dvaktát z toho bylo umístění na stupních vítězu a tak se zařadil do okruhu českých kandidátů na cenný kov. Hlavním cílem však zůstává účast ve finále, což dává velkou šanci získat jedno ze tří míst na olympiádě v Pekingu.

Foto: PRÁVO

Ilustrační foto

Článek

Za necelý týden vás čeká závod v disciplíně trap na mistrovství světa. Jaká je aktuální forma?

Není to sice top, jako na červnovém Světovém poháru v Německu, ale jde to. Formu jsem měl celé jaro, určitý útlum musel zákonitě přijít. Poslední tréninky však ukazují, že jdu znovu nahoru. Rozhodující budou oba dny závodu.

Letos jste třikrát střílel finále Světového poháru, v Číně jste byl šestý, v Egyptě třetí a v Německu druhý. Přichází čas vítězství?

Tak to se vůbec takhle nedá říct. Šanci na první místo má třicet až čtyřicet borců. Kvalitativně šla broková střelba za poslední roky ohromně nahoru. Vůbec není jisté, že budu na mistrovství světa ve finále. Samozřejmě to chci, ale může přijít jedna nepovedená položka a jsem padesátý.

Ve hře je také účast na olympiádě...

Na závodech Světového poháru jsem měl smůlu. Dávalo se jedno místo a přede mnou končili střelci, kteří ho ještě neměli. Teď jsou ve hře tři místa, což dává velkou šanci při účasti ve finále jedno získat.

Motivuje to či znervózňuje?

Ani jedno, ani druhé. To už mám za sebou. Nemá smysl se nervovat Pekingem. Bylo by to spíš horší. Udělám maximum pro dobrý výsledek a pak se ukáže, na co to stačilo.

Střelci hovoří o kvalitě střelnice, zda jim vyhovuje nebo ne. Jak se vy cítíte na záhřebské Luže?

Samozřejmě že máte střelnice oblíbené a ty druhé, ale to není rozhodující. Do Číny na Světový pohár jsme jeli, aniž jsme tušili, jak tamní střelnice vypadá. A dostal jsem se tam do finále. V Záhřebu střelnici znám, na mistrovství Evropy jsem se na ní rozstřeloval o postup do finále. Tenkrát to nevyšlo. Snad to bude letos lepší, ale ve střelnici to opravdu není. Střelec to má v hlavě a v rukou. Potřebuje k tomu i pořádný kus štěstí v pravou chvíli.

Reklama

Související témata: