Hlavní obsah

Zápasník Švec získal stříbro na mistrovství světa

KUANG-ČOU

Český zápasník v řecko-římském stylu Marek Švec získal na mistrovství světa v čínském Kuang-čou stříbro. Bronzový medailista z letošního evropského šampionátu dnes v kategorii do 96 kg nestačil až ve finále na Heikiho Nabiho z Estonska.

Článek

Třiatřicetiletý Švec se stal vicemistrem světa podruhé v kariéře, stejného úspěchu dosáhl před osmi lety na šampionátu ve švédském Gävle. Porážka s jednadvacetiletým Nabim byla jeho první na turnaji, předtím vyhrál čtyři zápasy za sebou.

Švec zahájil své účinkování na šampionátu vítězstvím nad Japoncem Kenzem Katem, jehož stejně jako následně Řeka Theodorose Tunoysidise porazil už po dvou periodách.

V boji o postup do semifinále čekal českého zápasníka zřejmě nejtěžší možný soupeř, dvojnásobný olympijský vítěz a úřadující mistr Evropy Hamza Yerlikaya. Ani slavný Turek, který má ve sbírce již osm zlatých medailí z kontinentálních šampionátů, však zkušeného Čecha nezastavil a Švec měl jistotu medaile.

Poslední Švecovou překážkou v cestě do druhého finále MS v kariéře byl stříbrný medailista z olympijských Atén Ramaz Nozadze. S Gruzíncem musel zápasník pražského Olympu poprvé na turnaji absolvovat rozhodující třetí periodu, nakonec však i tento duel dovedl do vítězného konce. Jeho vítěznou pouť poté zastavil až mladý Nabi, jenž v seniorské kategorii startoval na mistrovství světa poprvé.

Ve středu bude na šampionátu zápasit David Vála v kategorii do 120 kg, Michala Spoustová-Křížková se představí v neděli.

MS v zápase
Muži - řecko-římský styl
Do 74 kg: 1. Šackim (Ukr.), 2. Yli-Hannuksela (Fin.), 3. Madsen (Dán.) a Krirkvelja (Gruz.).
Do 84 kg: 1. Abdelfatah (Eg.), 2. Avluca (Tur.), 3. Mišin (Rus.) a Tahmasebí (Írán).
Do 96 kg: 1. Nabi (Est.), 2. Švec (ČR), 3. Dinšev (Bulh.) a Yerlikaya (Tur.).

Reklama

Související témata: