Hlavní obsah

Divoký závěr první etapy Tour! Froome spadl, debutant přespurtoval Sagana

Úvodní rovinatou etapu cyklistické Tour de France z Noirmoutier-en-l'Ile do Fontenay-le-Comte vyhrál po 201 kilometrech Kolumbijec Fernando Gaviria. Třiadvacetiletý debutant na "Staré dámě" ve finiši porazil Slováka Petera Sagana, třetí dojel Němec Marcel Kittel. Kvůli problémům v závěru ztratili čtyřnásobný vítěz závodu Brit Chris Froome i další Kolumbijec Nairo Quintana. Čeští cyklisté v pelotonu chybějí.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Radost kolumbijského cyklisty Fernanda Gavirii. Hned ve svém premiérovém startu na Tour de France vyhrál etapu.

Článek

Kvůli problémům v závěru ztratili čtyřnásobný vítěz závodu Brit Chris Froome, jeho krajan Adam Yates, Australan Richie Porte či Kolumbijec Nairo Quintana. Čeští cyklisté letos v pelotonu chybějí.

I přes dlouhý únik trojice závodníků se o premiérovém vítězi ve 105. ročníku rozhodlo v hromadném spurtu. V něm kvůli pádu pár kilometrů před cílem chyběl Froome, jenž nakonec dojel s padesátisekundovou ztrátou. Ještě hůř dopadl Quintana, kterého v závěru postihl defekt a za vítězem zaostal o více než minutu.

"Drželi jsme se v čele, ale pak jsem spadl. To se stává, jsem rád, že jsem se nezranil. S tolika sprintery kolem to byl trochu chaos, týmoví kolegové toho nemohli udělat o moc víc," prohlásil Froome. "Do Paříže je ještě hodně dlouhá cesta," dodal.

Gaviria ve finiši potvrdil pověst jednoho z nejlepších spurtérů a i díky pomoci kolegů ze stáje Quick-Step Floors předčil zkušenější Sagana i Kittela. Ke čtyřem dílčím prvenstvím z loňského Gira přidal premiérový triumf na Tour a do nedělní etapy oblékne jako druhý Kolumbijec 15 let po Víctoru Hugu Peňovi žlutý dres pro vedoucího závodníka.

"Už je to dlouho, kdy kolumbijský cyklista naposledy oblékl žlutý trikot. Snažilo se o to mnoho mých krajanů, a povedlo se to mně. Nemám slov," řekl Gaviria.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 1. etapa (Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte, 201 km):
1. Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) 4:23:32,
2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe),
3. Kittel (Něm./Kaťuša),
4. Kristoff (Nor./SAE-Team Emirates),
5. Laporte (Fr./Cofidis),
6. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo),
7. Matthews (Austr./Sunweb),
8. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo),
9. Fuglsang (Dán./Astana),
10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články