Hlavní obsah

Sáloví cyklisté předčili na MS medailové očekávání

SASKÁ KAMENICE

S dvěma stříbrnými a jednou bronzovou medailí se vracejí čeští sáloví cyklisté ze světového šampionátu v Saské Kamenici. I když je proti minulým letům tato bilance chudší, předčila očekávání. Nečekaná byla hlavně stříbrná medaile páru Jiří Hrdlička, Jiří Böhm v turnaji v kolové. Svůj vysoký standard potvrdila stříbrná čtveřice krasojezdkyň a bratrská dvojice Kamila a Petra Bartůňkových.

Článek

"Vzhledem k podmínkám k přípravě je letošní výsledek skutečně cenný. Krasojezdci odvedli očekávání, je škoda, že na medaile ještě nedosáhli Milan Křivánek a Martina Štěpánková," zhodnotil mistrovství světa předseda sálové komise Českého cyklistického svazu a dvacetinásobný mistr světa v kolové Jindřich Pospíšil.

Tento zkušený odborník přiznal, že patřil také do kategorie skeptiků a nově složenému páru Hrdlička, Böhm nevěřil. "Složit dvojici měsíc před mistrovstvím byl od trenéra Petrovského velký risk. Trenér oběma hráčům věřil, já měl pochybnosti. Z mých zkušeností je úspěšný tým potřeba složit alespoň rok dopředu," poznamenal Pospíšil. Ocenil především bojovnost nového páru. "Právě Böhmovo srdce bilo v každém zápase až do posledních sekund. A to byl společně se zkušeným Hrdličkou rozhodující faktor, který přivedl českou dvojici až do finále," dodal Pospíšil.

Plnými doušky si úspěch české kolové vychutnával trenér Pavel Petrovský. "Když přiznám zcela otevřeně, tak ani samotní hráči v tak velký úspěch nevěřili. Zůstali jsme ale semknutá čtveřice, kterou kromě dvou hráčů a mě doplňoval ještě Miroslav Berger. Ten sehrál důležitou roli při nabuzení atmosféry týmu v závěrečných zápasech a má na úspěchu rovněž velkou zásluhu," uvedl Petrovský.

Štěpánkové a Křivánkovi chybělo více klidu

Krasojezdci splnili na mistrovství světa očekávání, i když ještě tajně věřili v medailový zisk trojnásobné mistryně světa Martiny Štěpánkové a zkušeného Milana Křivánka. Navzdory pečlivé přípravě ale oběma chybělo v Saské Kamenici více štěstí a klidu. Příslibem do budoucna je určitě mladičká Eva Vojancová, která se dokázala porvat s tlakem prostředí. Pro svůj další výkonnostní růst ještě potřebuje zařadit do sestavy více obtížnějších prvků.

Svou suverenitu na MS opět potvrdili němečtí reprezentanti, kteří k pěti zlatým medailím přidali tři stříbrné a jednu bronzovou. Druhé skončilo Rakousko s jednou zlatou, jednou stříbrnou a dvěma bronzovými kovy. Třetí pozice patřila českým krasojezdcům a na medaile už z devatenácti startujících zemí dosáhlo pouze Švýcarsko, které vybojovalo dvě třetí místa.

Otazníkem pro českou krasojízdu ale zůstává nejbližší budoucnost. Kromě Vojancové a čtveřice totiž mnoho talentovaných příslibů není a spíše visí hrozba nad tím, že zkušené opory postupně ukončí kariéru. Zatím ale pouze Štěpánková přiznala, že si s touto myšlenkou pohrává.

"Krasojízda chce spoustu času a úsilí v přípravě. Přitom zápolíme zoufale s podmínkami a sportu se věnujeme na úkor našich dalších zálib. Přitom je velmi těžké spojit sálovou cyklistiku s povoláním. Navíc se mají za dva roky měnit pravidla a uvažuje se o zrušení dvojic mužů a vytvoření soutěže smíšených párů jako v krasobruslení," poznamenal Křivánek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články