Hlavní obsah

Vyčerpání, bolest, halucinace. Českým ultramaratoncům peklo nevadí. Baví je to!

Aktualizováno

Mnohokrát si během závodu sáhnou na dno sil. Bojují s obrovským vyčerpáním i bolestí. Přesto je to baví a neměnili by. Čeští vytrvalostní cyklisté. Ultramaratónci Daniel Polman a Svaťa Božák. Nejtěžší závod světa. Race Across America. To je pro ně největší výzva. Svaťa Božák už ho absolvoval dvakrát a touží po repete. Daniel Polman by si ho v příštím roce rád zkusil poprvé. Proč je utrpení na něm tak láká? Dozvíte se v našem videu.

Čeští ultramaratonci Daniel Polman a Svaťa Božák touží po pekluVideo: Sport.cz, Daniel Polman, Svaťa Božák

 
Článek

Daniel Polman letos zvládl dva ultramaratóny. Závod přes 16 sedel v Dolomitech a závod kolem Rakouska, který měří 2200 km. Rodák z Nové Paky ho dal za 4 dny, 19 hodin a 19 minut. Co je to ale proti Race Across America! Téměř 5000 km s převýšením 50 000 metrů v limitu dvanácti dnů. Takovou porci musí cyklisté urazit na cestě ze západního na východní pobřeží USA.

Svaťa Božák to dokázal dvakrát. V roce 2012 a 2017. Pro Daniela Polmana má několik rad. „Jiná varianta než dojet ve vaší hlavě být nesmí. Dále je důležité být fyzicky a psychicky připravený a mít kolem sebe správný tým lidí. Často se totiž stává, že problémy, které vás na trati potkají, by se daly vyřešit, ale ten tým lidí se s tím nedokáže vypořádat."

Nesmírně fyzicky náročný závod, který pravidelně vzdá až polovina startovního pole. Chce to pořádně natrénovat a hlavně sehnat dostatek peněz. Příští ročník startuje 11. června 2019. „Sebemrskačství? Ani bych neřekl. Pro mě by bylo sebemrskačství kdybych těch dvanáct dní byl někde zavřenej a měl odpočívat," směje se Daniel Polman.

Reklama