Hlavní obsah

Bývalý cyklistický šampion Museeuw se přiznal k dopingu

KORTRIJK

Mistr světa v silničním cyklistickém závodu z roku 1996 Johan Museeuw přiznal, že v závěru své kariéry užíval nedovolené podpůrné látky. Jednačtyřicetiletý Belgičan to řekl na tiskové konferenci, kde zároveň oznámil, že odstupuje z funkce jednoho z manažerů profesionální stáje Quick Step.

Článek

"Chtěl jsem zakončit kariéru stylově, proto jsem udělal některé věci, které nebyly správné. Když jsem se připravoval na některé velké závody, nehrál jsem úplně čistě," prohlásil Museeuw, jenž opustil peloton v roce 2004. Jak konkrétně se proti dopingovým pravidlům provinil, neuvedl.

Museew vystoupil před novináři v reakci na sérii článků v listu Het Laatste Nieuws, který obvinil šéfa Quick Stepu Patricka Lefevera, že se podílí na dopingu třicet let. Deník prý čerpal z informací od Museeuwova někdejšího příležitostního tréninkového partnera Woutera Vandenhauta. "Ne všechny ty články jsou pravdivé," uvedl bývalý slavný jezdec.

Museeuw exceloval především v jednorázových závodech, třikrát vyhrál proslulý podnik Paříž-Roubaix. Z dopingu byl podezřelý už v minulosti, v roce 2004 pár měsíců po ukončení kariéry mu dokonce národní svaz udělil dvouletý zákaz startů. Museeuw se dosud vždy hájil tím, že nikdy neměl pozitivní dopingový nález. Nedávno belgické úřady oznámily, že ho v tomto roce čeká spolu s dalšími šesti cyklisty soud kvůli držení zakázaných prostředků.

Reklama