Hlavní obsah

Horské drama, Alaphilippe dřel, ale ztratil žlutý dres, vede nováček Tour Ciccone

Mylhúzy/Praha
Aktualizováno

Belgický cyklista Dylan Teuns vyhrál dramatickou šestou etapu Tour de France, za ním v prvním opravdu horském dějství letošního ročníku skončil jeho parťák z dlouhého úniku Giulio Ciccone z Itálie, nový lídr celkové klasifikace. Francouz Julian Alaphilippe žlutý trikot vedoucího jezdce neudržel, v etapě skončil šestý. Roman Kreuziger skončil jednatřicátý se ztrátou více než tří minut, celkově je osmadvacátý, polepšil si o pět pozic.

Po první horské etapě se dostal do čela Tour Ital CicconeVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Alaphilippe se v závěru drsného výjezdu na planinu vydal do stíhací jízdy, dřel, vypadalo to, že skončí v etapě třetí a že uhájí vedení v závodě, v závěru ale tempo neudržel.

O šest sekund ho v celkové klasifikaci díky bonifikacím z předposledního kopce i za druhé místo v cíli předstihl nováček závodu Ciccone.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Belgičan Dylan Teuns v cíli šesté etapy Tour.

"Je to neuvěřitelný den. Stěží dokážu pochopit, co se dneska stalo. Je to sen každého, kdo miluje cyklistiku," radoval se čtyřiadvacetiletý Ciccone.

Šestá etapa z Mylhúz na Planche des Belles Filles měla na 160 kilometrech sedm vrchařských prémií, z toho čtyři první kategorie, a jezdce donutila sáhnout si na dno sil.

Při závěrečném stoupání se sklonem 24 procent navíc místo asfaltu museli chvíli šlapat i po šotolině.

V etapě dlouho vládlo čtnáct uprchlíků, později zbyli čtyři, nakonec jen dva, kteří si rozdělili první dvě pozice.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Nový lídr Tour de France Giulio Ciccone z Itálie.

Roman Kreuziger přijel na 31. místě se ztrátou tří a půl minuty. "Byla to hodně explozivní etapa, hodně se závodilo, což se čekalo. Byl jsem tam dobře schovaný, šetřil jsem se, co to šlo. Když v závěru zrychlil Bernal, bylo to už přes moji hranici," uvedl Kreuziger v nahrávce pro média. "Ztráta 3:20 není žádná tragédie, i když by to samozřejmě bylo lepší bez ní," dodal zkušený český silničář. Celkově má na čelo tříminutový odstup.

Formu prokázal obhájce celkového prvenství Brit Geraint Thomas, jenž skončil čtvrtý a v průběžném pořadí se posunul na páté místo. Na Cicconeho ztrácí 49 vteřin.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouz Julian Alaphilippe ještě ve žlutém trikotu v šesté etapě Tour.

Hned za Thomasem přijel domácí favorit Thibaut Pinot, jehož do cíle hnaly stovky bouřících fanoušků a jehož jméno bylo opakovaně napsáno na silnici. Naopak naděje dnes zřejmě pohřbil jiný Francouz Romain Bardet, celkově druhý v roce 2016 a o příčku horší předloni.

Po etapě v pohoří Vogézy spíše pro vrchaře budou teď následovat ještě čtyři spíše rovinaté, než přijde první volný den. Ta páteční etapa v délce 230 km povede z Belfortu do Chalon-sur-Saone.

V pelotonu už nepokračuje Patrick Bevin. Novozélandský cyklista stáje CCC odstoupil před dnešní šestou etapou kvůli dvěma zlomeným žebrům. Se zraněním, které si způsobil při pádu už v úterý, ještě absolvoval středeční pátou etapu. Bolesti se ale vystupňovaly a vyšetření odhalilo dvě zlomeniny na levé straně hrudního koše.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa (Mylhúzy - La Planche des Belles Filles, 160,5 km):
1. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) 4:29:03
2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -11
3. Meurisse (Belg./Wanty-Gobert) -1:05
4. Thomas (Brit./Ineos) -1:44
5. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
6. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) oba -1:46
7. N. Quintana (Kol./Movistar)
8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -1:51
9. Fuglsang (Dán./Astana)
10. Landa (Šp./Movistar) oba -1:53
...
31. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -3:26
Průběžné pořadí:
1. Ciccone 23:14:55
2. Alaphilippe -6
3. Teuns -47
4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -47
5. Thomas -49
6. Bernal (Kol./Ineos) -53
7. Pinot -58
8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:04
9. Woods (Kan./EF Education First) -1:13
10. Urán (Kol./EF Education First) -1:15
...
28. Kreuziger -3:05

Reklama