Hlavní obsah

Kreuziger, jediný Čech na Tour de France, o náplni volného dne: Deset hodin spánku a dlouhá masáž

Radek MalinaSport.czPrávo

Luxus v podobě deseti hodin spánku si mohl v úterý dopřát Roman Kreuziger, jediný český cyklista na Tour de France. Nejslavnější závod planety měl totiž volný den. Jezdec týmu Dimension Data se snažil nabrat síly před pokračováním závodu v Pyrenejích. „Chtěl bych se postupně posouvat pořadím dopředu,“ uvedl průběžně osmnáctý muž.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jediný Čech na letošní Tour Roman Kreuziger

Článek

Jak jste strávil úterní volný den na tour?

Měli jsme ubytování kousek od Albi, kde bude středeční start. Po pondělní etapě jsem usnul až kolem půl dvanácté, ale pěkně jsem si přispal do půl desáté. To se mi stává málokdy. Myslím, že je důležité si odpočinout a trošku se nabít.

Tour jste zažil v týmech Liquigas, Astana, Tinkoff, Orica a nyní v dresu Dimension Data. Mění se podoba volného dne v závislosti na stáji, za kterou bojujete?

Ve všech týmech je to téměř stejné. Závodníci si přispí, dají si lehkou snídani, jedou se projet na hodinu až dvě podle programu dalšího dne. My jsme jeli sedmdesát minut a dali si pár kratších sprintů, aby se aktivovaly svaly. Deset dnů na člověka dolehne, takže je problém, že se člověk uvolní v hlavě a uvědomuje si, jak nohy bolí. Výhodou je, že po volných dnech jsou sprinterské etapy, takže bych se před nájezdem do hor měl dostat do tempa.

Můžete si během volného dne dopřát vydatnější stravu, aby tělo získalo energii? Nebo se zaběhnutý režim ze závodních dnů nemění?

Určitě to není tak, že bych si naložil croissanty s nutellou. Důležité je dostat do sebe maximum vitamínů, konzumovat ovoce a zeleninu. Snídaně před jízdou byla lehká, oběd zrovna tak. Pak jsme měli mediální povinnosti, odpoledne jsme si mohli dopřát zase spánek a delší masáž. Nejvíc jsem se těšil vlastně na večeři.

Asi však ne kvůli jejímu složení? Nebo se servírovalo něco speciálního?

Ani poslední jídlo dne se nelišilo dramaticky od těch předchozích. Ale po etapách chodíme na večeři mezi devátou a půl desátou, člověku se pak těžce usíná. Takže jsem se těšil na večeři o půl osmé a skutečnost, že až půjdu do postele, tak už mi slehne a bude se mi dobře usínat.

Zatím v průběžném pořadí držíte osmnáctou příčku se ztrátou 3 minuty 28 vteřin na vedoucího Francouze Alaphilippa. Jak jste s dosavadním průběhem Tour spokojený?

Bylo důležité zvládnout prvních deset dnů bez pádů, což se povedlo. Mohu být zatím spokojený. Dobře jsme zvládli úvodní etapy včetně týmové časovky, kde byla naše ztráta minimální. Jakž takž jsem přečkal i horskou etapu s dojezdem na Planinu krásných dívek.

Je možné nastínit, s jakým plánem vstoupíte do druhé fáze Tour?

Přijde hodně těžká část v Pyrenejích. Zejména závěr týdne po páteční časovce. Chtěl bych se postupně posouvat pořadím dopředu, ale beru to den za dnem. Nepanikařím, zachovávám klid. Před volným dnem bylo názorně vidět, jak moc je Tour nepředvídatelná. Mělo jít o klidnou etapu s dojezdem pro sprintery. Jenže jsme měli přes tři tisíce nastoupaných metrů a průměr byl čtyřicet pět kilometrů v hodině, což dokumentuje, jak moc se závodilo. Je potřeba být pořád ve střehu, proto Tour člověka stojí tolik energie.

Reklama