Hlavní obsah

Ještě nepatřím do starého železa, dokázal si Kreuziger při rekordním zápisu ve Francii

Praha

Přepsal historii české cyklistiky. Roman Kreuziger v barvách týmu Dimension Data absolvoval ve Francii devátou Tour de France kariéry, což žádný z jeho krajanů v minulosti nedokázal. Při sto šestém ročníku nejslavnějšího závodu byl třiatřicetiletý držitel nejlepšího českého výsledku ze Staré dámy (5. místo 2013) šestnáctý. „O jednu příčku mi unikla první patnáctka, což byl můj cíl. Ale pozice v první dvacítce má hodnotu," přemítal po pondělním návratu Kreuziger.

Roman Kreuziger si na Tour ověřil, že ještě nepatří do starého železaVideo: Sport.cz

 
Článek

Kam z hlediska úspěšnosti mezi vašimi devíti starty bude letošní ročník Tour de France patřit?

Je jasné, že úplně top byl rok 2013, kdy jsem dojel pátý. Určitě hodně vysoko řadím i premiérovou Tour, v níž jsem bojoval o bílý trikot. Letošek bych přirovnal ke startu v roce 2016, kdy jsem byl desátý. Na nejlepší jsem prostě neměl.

Ovlivnil vaši výkonnost hodně pád, který jste měl hned po volném dni v šestnácté etapě krátce před cílem?

Všechno probíhalo poměrně dobře až do zmíněného dne. Karambol mi narušil poslední týden. Samozřejmě to bylo hlavně o nohách, ale na dané úrovni rozhodují maličké detaily. I drobnost může tělo rozhodit, což se stalo právě mně. Pád v šedesátikilometrové rychlosti jisté následky zanechá.

Bylo reálné vybojovat umístění v elitní desítce?

Reálná byla první patnáctka. K pozici v top ten se člověk musí trefit do správného úniku. Mně jeden unikl. Bylo to den po pádu v Nimes. Mohl jsem vydělat v úniku třeba deset minut. Po dlouhé době jsem si zkusil jet Grand Tour na pořadí. Vlastně prvně od roku 2016. A dokázal jsem si, že ještě nepatřím do starého železa. Jde o motivaci do další práce. Mám velkou chuť jet velký závod znovu na celkové pořadí.

Promítly se hodně zdravotní trable, které vás přibrzdily po pádu při jarních klasikách v Ardenách?

Příprava nebyla ideální. Malé detaily dělají velké rozdíly. Ale i tak mohu jistě říct, že se umím připravit na těžké závody.

Foto: Getty Sports

Roman Kreuziger při časovce v závodě Kolem Valencie.

Závěr Tour po sněhové bouři poznamenalo zkrácení etap. Můžete prozradit, jak jste vše vnímal přímo na trati?

V první chvíli, když jsem informaci dostal do vysílačky, jsem ani nechtěl věřit, že se něco takového může stát. Seděli jsme pak v autech a čekali, protože silnice byla pokrytá vrstvou ledu. Bylo nemyslitelné v takových podmínkách závodit. Klobouk dolů, jak rychle organizátoři zareagovali. Zastavení etapy a zkrácení té následující bylo jediné správné řešení.

Jaký bude váš nejbližší program?

V pondělí při návratu jsem na kole neseděl, v úterý už se určitě půjdu projet. Ve čtvrtek letím na Klasiku San Sebastian, která se jede v sobotu. Mám ten závod moc rád. Člověk po Tour jede buď dobře, nebo záhy sedí v týmovém autobuse. Pak budu mít volnější program, k závodění se vrátím až v Bretani, v plánu mám klasiky v Kanadě před mistrovstvím světa. Možná také vyrazíme se Zdeňkem Štybarem do Anglie na prohlídku trati pro šampionát.

Reklama