Hlavní obsah

Mistrem světa do 23 let je po diskvalifikaci soupeře Battistella

Harrogate
Aktualizováno

Mistrem světa v silničním závodě cyklistů do 23 let se stal v britském Harrogate Ital Samuele Battistella. Cílem sice projel jako první Nizozemec Nils Eekhoff, ale dodatečně byl diskvalifikován za to, že po pádu v průběhu závodu se vezl v háku za týmovým vozem. Nejlepším z českého tria byl Jakub Otruba na 38. místě s tříminutovým odstupem na vítěze.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Nils Eekhoff z Nizozemska jásá při průjezdu cílem závodu do 23 let. Později však byl diskvalifikován a mistrem světa je Ital Samuele Battistella (na snímku vlevo).

Článek

Napínavý závod na 173 kilometrů z Doncasteru do Harrogate se rozhodoval až v samém závěru, kdy zůstala ve hře o cenné kovy sedmičlenná skupina. Ve finiši měl nejvíce sil jednadvacetiletý Eekhoff, jenž se ale kvůli prohřešku proti pravidlům radoval z titulu necelou hodinu.

Na stříbrnou pozici za Battistellu se dodatečně posunul Stefan Bissegger ze Švýcarska. Bronz získal k radosti domácích fanoušků všestranný britský talent Thomas Pidcock, mistr světa do 23 let v cyklokrosu.

Čechům závod i vinou pádů příliš nevyšel. V nadějném úniku byl Petr Kelemen, jehož skupina měla v jeden moment minutový náskok před pelotonem, ale v největším stoupání na trase na Greenhow Hill byla dostižena. Kelemen dojel na 101. místě, Tomáš Bárta obsadil 61. pozici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pády při závodu juniorek na MS v cyklisticeVideo: sntv

"Pád postihl Bártu i Otrubu a návrat do pelotonu je stál mnoho sil, které jim později chyběly. Velmi odvážný výkon dnes předvedl Kelemen, kdy se vydal do úniku. V kategorii je přitom prvním rokem a celkově si myslím, že to byl statečný výkon v konkurenci silných týmů vzhledem k tomu, že jsme startovali jen ve třech. Rozhodně jsme ale jen nevyčkávali," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Na zemi skončily v dopoledním závodě juniorek na 86 km také obě Češky Veronika Jandová a Kristýna Burlová, které se seřadily za sebou v sedmé desítce. Z triumfu se radovala sedmnáctiletá Američanka Megan Jastrabová, která ve spurtu splnila roli velké favoritky před Belgičankou Julií De Wildeovou a Nizozemkou Lieke Nooijenovou.

MS v silniční cyklistice v Harrogate (Británie) - závod s hromadným startem:
Muži do 23 let (173 km):
1. Battistella (It.) 3:53:52
2. Bissegger (Švýc.)
3. Pidcock (Brit.) oba stejný čas,
...38. Otruba -3:07,
61. T. Bárta -12:42,
101. Petr Kelemen (všichni ČR) -15:53.
Juniorky (86 km):
1. Jastrabová (USA) 2:08:00
2. De Wildeová (Belg.)
3. Nooijenová (Niz.) obě stejný čas,
...67. Jandová
68. Burlová (obě ČR) -4:04.

Reklama