Hlavní obsah

Pět profesionálů bude bojovat v Brně o cyklistického mistra

BRNO

Pětice českých cyklistických profesionálů Jan Hruška, Tomáš Konečný, Roman Kreuziger, Pavel Padrnos a František Raboň zasáhne v neděli v Brně do bojů o titul mistra České a Slovenské republiky v silničním závodě jednotlivců.

Článek

V závodě s hromadným startem pojede každý s profesionálů ve svém klubovém dresu, ale dá se očekávat, že budou spolupracovat jako družstvo. Raboň, Kreuziger a Hruška se navíc zúčastní i čtvrteční časovky jednotlivců v Domašově.

Zahraniční profesionálové společně proti domácím týmům

"Před nedělním startem se sejdeme a domluvíme se i na společné taktice a vzájemné podpoře profesionálního týmu. Sebelepší jednotlivec totiž nemá šanci uspět proti týmové taktice," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně bývalý jezdec Lubor Tesař, který se od skončení kariéry snaží v tuzemských závodech o oživení startovního pole o profesionály.

Zatím prý ale neví, zda bude i v příštím roce usilovat o podobný projekt. "Odezva na moji snahu není adekvátní ze strany Českého cyklistického svazu a také domácí závodníci berou záměr zcela opačně. Čekají, že profesionál odtáhne všechny nástupy a ještě se ukáže ve sprintu," uvedl Tesař.

Čeští cyklističtí profesionálové přiznávají, že uspět v domácích závodech není vůbec snadné. "Je velmi těžké bojovat proti týmu s patnácti jezdci, který po úniku nějaké skupiny brzdí tempo. Proti takovému způsobu boje se v minulosti nedokázal prosadit ani (Ján) Svorada. V domácích závodech je taktika zcela jiná, než na jakou jsme zvyklí ze zahraničí. Přesvědčil jsem se o tom i ve svém posledním startu v závodě Brno - Velká Bíteš," přiznal Padrnos, který naposledy bojoval o titul domácího mistra před třemi lety právě v Brně na stejné trati.

Stejný názor má i Konečný, jemuž se poslední dva šampionáty nevyvedly podle představ. "Chtěl bych se v domácím prostředí v Brně prosadit. Na náročné kopcovité trati není takřka žádný rovinatý úsek. Bez vzájemné spolupráce proto nemáme šanci uspět," poznamenal Konečný.

Předehru společnému mistrovství České a Slovenské republiky obstarají už v úterý ve Zbraslavi u Rosic souboje o tituly v časovce čtyřčlenných družstev juniorů na 40 kilometrů a dvojic žen a juniorek na 20 kilometrů.

K favoritům v závodě juniorů patří týmy Dukly Praha a Příbrami. Chybět bude ale kvarteto pořádajících Brňanů. "Nejsme schopni složit ani ve spolupráci s Duklou Brno čtyřčlenné družstvo. Chybí nám závodníci. Propozice této časovky nedovolují posílit se například o jezdce z Prostějova, tým musí tvořit cyklisté z daného města," řekl ČTK trenér juniorů a mužů ve Favoritu Brno Jaroslav Bláha.

V závodě dvojic žen není mezi přihlášenými nejlepší současná česká cyklistka Lada Kozlíková.

Reklama