Hlavní obsah

Cyklista Padrnos čeká na telefonát, zda pojede Tour

Do konce týdne bude cyklista Pavel Padrnos čekat na telefonát manažera stáje Discovery Channel, zda bude po Giru d´Italia startovat i na Tour de France. Padrnos prohlásil, že 73. místo v letošním Giru nebylo výsledkem podle jeho představ, tím víc jej prý láká Tour de France.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

"Je to nejlépe obsazený závod na světě, mám i potřebnou motivaci jet. Jak někdo načichne atmosférou tohoto závodu, tak má vždy velkou touhu dojet až do Paříže. Vzdává se jen v krajním případě. Zatím je moje účast v tomto závodě velkou neznámou," uvedl Padrnos na tiskové konferenci v Brně.

Dosavadní průběh sezóny nebyl z Padrnosova pohledu ideální. Teprve v závěru Gira se dostal do optimální pohody, kterou mu zpočátku narušovaly nemoc a tréninkový výpadek. "V počátku sezóny jsem měl náznaky bronchitidy, z níž se nakonec vyklubala desetidenní nemoc s vysokými teplotami. Už jsem přece jen ve věku, kdy se cyklista dostává hůř zpět do potřebného rytmu," konstatoval Padrnos.

Nerozumí přiznání cyklistů k dopingu z minulosti

Pokud se mu manažer ozve, má Padrnos před Tour v plánu ještě tři dlouhé tréninky v Jeseníkách. "Při nich se na základě zdravotních testů dá dost přesně odhadnout výkonnost," řekl Padrnos, jenž si netroufá tipovat vítěze Tour. "V profesionálním pelotonu nastává výměna generací. Letošní Tour je z pohledu favoritů velmi otevřená, okruh uchazečů o prvenství je velmi široký," dodal.

Padrnos tvrdí, že při postupném odkrývání dopingových skandálů z minulosti nerozumí přiznání některých cyklistů. "Navíc se dá těžko někdo odsoudit za něco, co je už dlouhým časem promlčené a nelze potrestat. Přirovnal bych to k formuli 1, kdy v minulosti někteří závodníci jezdili na jiný benzin. Dnes už nikdo nemůže zkoumat, jaký benzin používali," prohlásil Padrnos.

Podle něj dopingové aféry cyklistice hodně škodí, na druhé straně se však podivuje tomu, že mezinárodní cyklistická federace UCI připouští zvláštní chování pořadatelů. "Kladu si otázku, proč není UCI natolik silná, aby podobným jevům zabránila. Například ve Španělsku bylo přistiženo 200 různých případů dopingu, ale píše se a baví se pouze o čtyřiceti cyklistech. Také je zvláštní, když každý cyklista musí před startem na Tour de France podepsat prohlášení, že v případě problémů vrátí roční plat," uvedl Padrnos.

Reklama