Hlavní obsah

Vinokurov měl na Tour pozitivní test, Astana odstoupila

PAŘÍŽ

Ani letošní ročník slavné Tour de France se neobešel bez dopingového skandálu. Po heroickém výkonu v sobotní časovce měl pozitivní test Alexander Vinokurov, jedna z největších hvězd letošního pelotonu. Podle francouzského sportovního deníku L'Équipe dostal kazašský cyklista nepovolenou transfuzi krve. Vinokurovova stáj Astana bezprostředně po zveřejnění výsledku zkoušky odstoupila v úterý ze závodu.

Článek

"V souladu s etickým kodexem týmu Astana byl Alexandre Vinokurov s okamžitou platností suspendován. Sám cyklista nicméně požádal o analýzu b vzorku. Management týmu o události informoval vedení Tour, která projevila přání, aby stáj odstoupila. Tým toto přání okamžitě akceptoval," uvedla stáj Astana v prohlášení rozeslaném médiím.

Podle deníku L'Équipe, jenž o případu informoval jako první, analyzovala Vinokurovův vzorek laboratoř Chatenay-Malabry. Její pracovníci odhalili ve vzorku A dva rozdílné typy červených krvinek, což dokazuje, že cyklista přijal krátce před časovkou krev od jiného člověka.

Tour tak po loňské ostudě, kdy byl pozitivně testován celkový vítěz Floyd Landis, neunikla dopingovému strašákovi ani letos. "Do výsledku testu B vzorku nebudu tento případ komentovat," reagoval na vypuknutí dalšího skandálu prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pat McQuaid.

"Je to totální krach systému. Ale ani na okamžik mě nenapadlo Tour ukončit jen proto, že někteří tady hrají ruskou ruletu," uvedl na tiskové konferenci během volného dne v Pau ředitel závodu Christian Prudhomme. Tour skončí v neděli v Paříži.

Jako první cyklista v historii byl za krevní transfuzi potrestán olympijský vítěz z časovky v Aténách Američan Tyler Hamilton.

V časovce zazářil, v horách opět ztratil 

Třiatřicetiletý Vinokurov v sobotní časovce překvapivě deklasoval zbytek pole poté, co se dlouho nemohl vzpamatovat ze zranění, které utrpěl po pádu v prvním týdnu Tour. Slavný jezdec, jenž před začátkem závodu patřil k největším favoritům na celkový triumf, se díky vítězné jízdě proti chronometru vrátil do hry, ale v neděli v Pyrenejích opět ztratil.

I když Vinokurov vyhrál po propadu na 30. místo celkového pořadí ještě pondělní etapu, v současnosti mu patří 23. příčka s téměř půlhodinovým odstupem za lídrem Michaelem Rasmussenem z Dánska. V elitní desítce figurovali jeho týmoví kolegové Němec Andreas Klöden na pátém a Kazach Andrej Kašečkin na osmém místě.

Vikourov byl paradoxně jedním z cyklistů, kteří si neodpustili komentář k aféře lídra Tour Michaela Rasmussena. Ten byl v průběhu slavného závodu vyloučen dánskou cyklistickou federací z reprezentace, protože opakovaně nesplnil nehlásil UCI místo svého pobytu, což vyžadují pravidla o dopingu.

V souvislosti s aférou prohledali vpodvečer francouzští policisté hotel v Pau, v němž byli členové týmu Astana ubytováni. Fotograf novin Est Republicain agentuře Reuters řekl, že zhruba dvacítka četníků dorazila do hotelu s velkými pytli a nahlíželi i do popelnic.

Reklama