Hlavní obsah

WADA si chce posvítit na doping v cyklistice

Světová antidopingová agentura (WADA) chce v souvislosti se skandály na Tour de France svolat schůzku zainteresovaných stran a řešit problém dopingu v cyklistice. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) nicméně na nabídku reagovala poměrně zdrženlivě, cítí totiž ze strany WADA kritiku svého antidopingového programu.

Článek

"Aniž bychom chtěli komentovat probíhající případy, WADA je hluboce znepokojena stále častějšími dopingovými kauzami v cyklistice. Dokonce i nejnovější iniciativy cyklistických orgánů, jako byla charta proti dopingu a zvýšený tlak, se minuly účinkem," uvedl v tiskovém prohlášení agentury její prezident Richard Pound.

Jeho slova vyvolala podrážděnou reakci ze strany UCI. "WADA teď kritizuje UCI za to, že se našly zakázané látky. A přitom je to výsledek efektivní antidopingové kampaně. Teď chce (WADA) připravit soudní show podněcovanou prezidentem Richardem Poundem, který během Tour de France opakovaně dává k dobru své povýšené komentáře k cyklistice," uvádí UCI v prohlášení.

Reakce WADA přišla den poté, co byl lídr Tour Michael Ramussen odvolán ze závodu svým týmem Rabobank, jemuž údajně lhal o místě svého pobytu během červnové přípravy. Pozitivní test měli ve Francii Alexandr Vinokurov a Cristian Moreni, před Tour navíc dopoval účastník závodu Patrick Sinkewitz.

I proto chce WADA vyzvat UCI, organizátory závodů, jezdce, další členy týmů či zástupce sponzorů ke schůzce, na níž by se měly probrat možnosti zefektivnění boje s dopingem. "WADA oficiálně kontaktuje zainteresované strany v příštích dnech a nabídne jim účast na jednání," uvedl generální ředitel agentury David Howman.

Představitelé UCI se přímo k výzvě WADA zatím nevyjádřili. Ve svém čtvrtečním prohlášení řekli, že "se rádi podělí o své zkušenosti s jakoukoli neutrální organizací v konstruktivním duchu a za přijatelných podmínek".

Reklama

Související témata: